'Pakistan beschermde Bin Laden'

Het is erg waarschijnlijk dat de Pakistaanse overheid Osama Bin Laden beschermde in de jaren voor hij in 2011 gedood werd in Abbottabad. Dat zegt een voormalige topman van de Pakistaanse inlichtingendienst ISI, generaal Asad Durrani.

  • Zscout370 (CC BY-SA 3.0) De vlag van de Pakistaanse Inter-Services Intelligence. Zscout370 (CC BY-SA 3.0)

Durrani was directeur-generaal van de Pakistaanse Inter-Services Intelligence, kortweg ISI, van 1990 tot 1992. Nadien werd hij onder meer ambassadeur in Duitsland en Saoedi-Arabië. In een interview op de Arabische nieuwszender Al Jazeera twijfelt Durrani aan de officiële versie dat de ISI niets afwist van de schuilplaats van Bin Laden.

‘Ik kan niet zeggen wat er precies is gebeurd, maar mijn inschatting is dat, hoewel het wel mogelijk is dat ISI niets wist, het veel waarschijnlijker is dat de dienst wel op de hoogte was’, zegt hij in het interview. ‘En het idee was dat op het juiste moment de locatie bekend zou worden gemaakt.’

Deal

Vanaf het begin waren er veel twijfels over hoe Bin Laden jarenlang verborgen kon blijven voor de inlichtingendiensten in Pakistan.

Durrani insinueert dat Pakistan de schuilplaats van Bin Laden heeft prijsgegeven in een deal met de VS, mogelijk over de oorlog in Afghanistan. ‘Het juiste moment, dat is als je de juiste quid pro quo krijgt’, zegt hij. ‘Als je iemand als Osama bin Laden hebt, geef je die niet zomaar over aan de VS.’

Officieel heeft de ISI altijd ontkend dat het Bin Laden beschermde of welke rol dan ook speelde in de Amerikaanse raid op zijn schuilplaats in 2011. Maar vanaf het begin waren er veel twijfels over hoe Bin Laden jarenlang verborgen kon blijven voor de inlichtingendiensten in Pakistan, en met name in een garnizoensstad als Abbottabad.

Het volledige interview wordt pas uitgezonden in april, als onderdeel van het programma Head to Head op Al Jazeera.

Zonder jouw steun bestaat MO* niet.

Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift. 3098   proMO*’s steunen ons vandaag al. 

Word proMO* of Doe een gift