Pakistan beschuldigt taliban van golf van ontvoeringen

Nieuws

Pakistan beschuldigt taliban van golf van ontvoeringen

Ashfaq Yusufzai

04 juni 2008

Pakistan beschuldigt taliban-milities ervan achter een golf van ontvoeringen te zitten in de Noordwestelijke Grensprovincie (NWGP), aan de grens met Afghanistan. De taliban ontkennen.

“In Peshawar werd op 17 mei een jongen van 14, Mohammad Khan, gekidnapt door vier personen. De ontvoering mislukte doordat de politie de achtervolging inzette”, zegt Raza Khan, politiewoordvoerder in Peshawar, de hoofdstad van de Noordwestelijke Grensprovincie. De vier werden gesnapt, de jongen werd bevrijd. Volgens Khan waren de ontvoerders taliban uit de Afghaanse provincie Kunar en waren ze van plan losgeld te vragen. “We kregen dreigende telefoontjes van de taliban om de vier vrij te laten.” De politie verdenkt de taliban er ook van achter de meeste diefstallen in Peshawar te zitten.

Mehsud

Dezelfde avond werd de ontvoerde Pakistaanse ambassadeur in Afghanistan, Tariq Azizuddin, vrijgelaten. Dat gebeurde na aanslepende onderhandelingen tussen de regering en militieleider Baitullah Mehsud, met lokale leiders als tussenpersonen. Azizuddin was op 11 februari ontvoerd terwijl hij op weg was naar de Afghaanse hoofdstad Kaboel. De Pakistaanse regering ontkent dat er losgeld werd betaald. Maar volgens de gezaghebbende Pakistaanse krant Dawn betaalde de regering 2,5 miljoen dollar voor Azizuddins vrijlating.
Op 25 mei werd een vertegenwoordiger van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) ontvoerd in de regio. Hij zou vrijgelaten zijn in ruil voor 150.000 dollar, maar de taliban zeggen dat zij zowel de ontvoerde als de ontvoerders vasthouden en over hun lot zullen beslissen. Volgens de taliban brengen de ontvoerders hun naam in diskrediet. Ze kondigen een “voorbeeldstraf” aan om anderen ervan te weerhouden in naam van de taliban aan geld te komen met ontvoeringen.

Taliban

Toch vermoeden de meeste waarnemers dat de taliban zelf achter de ontvoeringen zitten. Er worden geregeld leden van hulporganisaties en andere personen ontvoerd door militieleden in Pakistan en Afghanistan. Ze vormen een makkelijke bron van inkomsten. In maart en april zijn in Peshawar ook drie prominente Pakistani ontvoerd voor losgeld. Een van hen, Mohammad Akram, zit nog steeds vast ergens in Zuid-Waziristan, in het Federaal Bestuurd Stammengebied (FBS) langs de Afghaanse grens. Volgens Akrams broer eisen de taliban 700.000 dollar.
“Die taliban zeggen dat ze dit doen om aan geld te komen. Fondsen werven voor de jihad is geen zonde”, verklaarde taliban-woordvoerder Maulvi Omar aan een plaatselijke journalist.
Volgens de Pakistaanse overheid zijn de taliban zwaar corrupt geworden. Criminelen uit de grensregio zouden zich bij de islamistische militieleden hebben aangesloten om te roven en ontvoeren.
De Pakistaanse krant The News meldde op 30 mei dat Baitullah Mehsud, leider van de Pakistaanse taliban, 400 zakken bloem en 300.000 dollar heeft verdeeld onder de stamhoofden als compensatie voor de verliezen door de gevechten in Zuid-Waziristan.
Volgens bronnen in het FBS-secretariaat komt de compensatie van de regering en heeft die ermee ingestemd dat Meshsud die zou verdelen. Zowel de regering van de Noordwestelijke Grensprovincie (NWGP) als de federale regering van Pakistan proberen de vrede in de regio te herstelen. Na verschillende onderhandelingsrondes bereikte de NWGP-regering op 21 mei een vredesakkoord met een radicale taliban-groep.