Pakistan bouwt ecohuizen tegen de zondvloed

Nieuws

Pakistan bouwt ecohuizen tegen de zondvloed

Zofeen Ebrahim

20 oktober 2009

Honderd arme inwoners van de Pakistaanse provincie Sindh trekken eind deze maand in hun 'Benazirhuis' - een energiezuinige en milieuvriendelijke woonst die bestand is tegen extreme weersomstandigheden. Bij het ontwerp van de nieuwe huizen is rekening gehouden met de toekomstige effecten van de klimaatverandering.

“Ik denk niet dat ik mijn oude huis ooit zal missen. We waren er niet beschut tegen overstromingen en stormen”, zegt Dadi Ibrahim. De 65-jarige weduwe uit Haji Jaffar Jamari, een dorp in de provincie Sindh, is nu de eigenaar van een nieuw huisje met twee slaapkamers dat zelfs bij bewuste bouwers van hier respect kan afdwingen. Eind deze maand kan ze verhuizen.

Lokaal materiaal

De ecohuizen, die de naam kregen van de vermoorde Pakistaanse politica Benazir Bhutto, worden opgetrokken op boogvormige fundamenten die de insijpeling van grondwater moeten tegengaan. Ze bestaan voornamelijk uit blokken ‘geperste aarde’ - een mengeling van aarde of fijn steengruis en een kleine hoeveelheid cement. Een piramidevormig dak houdt de ergste hitte buiten.
“Het bouwmateriaal komt van ter plaatse en de technologie wordt ook hier ontwikkeld”, zegt Jawed Shah, technisch adviseur van het project. Alle huizen krijgen lampen op zonne-energie, veiliger en zuiniger dan de traditionele kerosinelampen.

Rampenbestendig

Haji Jaffar Jamari ligt in de delta van de Indus, ongeveer 100 kilometer van de havenstad Karachi. Er woeden vaak stormen, overstromingen zijn een constante dreiging en zeewater dringt steeds dieper het land in. Ook aardbevingen vormen een risico in de regio. De nieuwe huizen zijn beter bestand tegen al die mogelijke rampen.
 
Maar ook het alledaagse comfort is veel groter, en de milieuwinst is aanzienlijk. “De blokken geperste aarde isoleren goed”, zegt Shah. “Bovendien moeten ze niet gebakken worden, wat ontbossing en luchtvervuiling tegengaat.”

Druppel op hete plaat

De provincie Sindh bouwt in eerste instantie vijfhonderd van de nieuwe huizen. Ze doet dat samen met het VN-Ontwikkelingsprogramma (UNDP), plaatselijke ontwikkelingsorganisaties en de toekomstige bewoners. De huizen komen in 23 dorpen in drie districten aan de kust. De sleutels van de eerste honderd woningen worden eind deze maand aan de nieuwe eigenaars overhandigd. De ecohuizen in Haji Jaffar Jamari gaan naar 25 van de allerarmste gezinnen die op plaatsen leven die het meest bedreigd worden door natuurrampen.
     
Het huizenbouwprogramma is wel maar een druppel op een hete plaat. Volgens een studie van de Internationale Unie voor Natuurbescherming uit 2004 is twee derde van de gezinnen op het platteland van Sindh extreem kwetsbaar voor natuurrampen.