Pakistan gaat strijd tegen polio ook via media voeren

De Pakistaanse premier Mian Nawaz Sharif heeft een communicatiecampagne aangekondigd met als doel elk kind te laten inenten tegen polio. In sommige gebieden van het land hapert de vaccinatie door tegenstand van de taliban.

  • CC theglobalpanorama Een Pakistaanse dokter in actie. CC theglobalpanorama

De premier deed de aankondiging naar aanleiding van Wereldpoliodag. Hij ontmoette enkele slachtoffers van de ziekte en hun ouders en diende zelf vaccinaties toe aan kinderen. Op een persconferentie benadrukte hij het engagement van zijn regering om polio uit te roeien.

Nawaz Sharif  kondige onder meer een communicatiecampagne aan die de Pakistaanse bevolking moet overtuigen van het belang van de vaccinatie. Hij heeft ook een taakgroep opgericht binnen de regering die maandelijks zal samenkomen om de strijd tegen de ziekte te bespreken.

Slechte leerling

Polio is bijna uitgeroeid in de wereld. Terwijl de ziekte in 1988 nog in 125 landen endemisch was, is dat nu enkel nog in 3 landen het geval. Maar de situatie in Pakistan baart de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) zorgen. Het aantal gevallen van polio is er dit jaar zelfs verviervoudigd ten opzichte van dezelfde periode in 2013.

“Dit jaar zijn al 217 gevallen gerapporteerd”, zegt Zubair Mufti, de lokale vertegenwoordiger van de WHO. Dat cijfer staat in schril contrast met de 12 gevallen in buurland Afghanistan en 6 in Niger, de andere twee landen waar polio nog endemisch is.

Veel heeft te maken met de misvatting dat het vaccin indruist tegen de islamitische voorschriften, zegt Mufti. “De ziekte komt enkel nog voor in drie landen die overwegend islamitisch zijn”. De WHO werkt daarom samen met de Federatie van Islamitische Medische Verenigingen om mensen te overtuigen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.