Pakistan sport tegen de taliban

Nieuws

Pakistan sport tegen de taliban

Ashfaq Yusufzai

21 november 2011

Sinds vorig jaar zijn al meer dan 12.000 jongeren in Noord-Pakistan beginnen te sporten. Overal verschijnen nieuwe velden en sporthallen. Cricket, badminton en voetbal moeten jongeren weghouden van de taliban.

Tot voor kort waren er nauwelijks mogelijkheden om aan sport te doen in de Federaal Bestuurde Stammengebieden (FATA), een lappendeken van arme en geïsoleerde valleien aan de grens met Afghanistan die berucht zijn geworden door de militante islamisten die zich er ophouden.

Vijftig sportcentra

Maar nu zijn er in Khyber, Mohmand en Bajaur, drie van de stammengebieden, al tien nieuwe sportcentra verschenen. In Kurram, Orakzai, Noord- en Zuid-Waziristan worden nog eens twintig sportcentra gebouwd.

Dat is het werk van de Malik Saad Memorial Sports Trust, een stichting die vernoemd is naar een topman van de politie in het Noorden van Pakistan die in 2007 bij een zelfmoordaanslag om het leven kwam. Saad Khan was een grote sportliefhebber en net als hij gaat de stichting ervan uit dat sport jongeren kan weghouden van extremistische groepen.

“We willen 50 sportscholen oprichten in de stammengebieden en in (de aangrenzende provincie) Khyber Pakhtunkhwa”, zegt Amjad Aziz Malik de secretaris van de stichting.

Vredesboodschappers

Het initiatief heeft de steun van plaatselijke sportlegendes als cricketkampioen Imran Khan en toptennisser Aisamul Haq, en van plaatselijke politici. “De regering staat helemaal achter de inspanningen van de stichting om de sport in de stammengebieden te bevorderen. Voor ons zijn sporters vredesboodschappers”, zegt Akhunzada Chittan, een plaatselijke volksvertegenwoordiger.

Vorige maand trok een zesdaags crickettoernooi veel volk in Bajaur. “Sport wordt stilaan de enige vorm van vermaak in dit oorlogsgebied”, zegt Janat Gul, een leraar. “Nu volgt er een voetbaltoernooi, en we hopen dat dat nog een groter succes wordt.”

Voor de vrouwen in de stammengebieden is sport nog belangrijker. Bovenop de algemene onveiligheid hebben ze af te rekenen met verregaande discriminatie. Islamistische militanten hebben in de stammenbieden al achthonderd scholen verwoest, vooral instellingen voor meisjes. “Ik kijk uit naar het nationaal badmintonkampioenschap”, zegt Saeeda Bibi, die in september kampioen van de stammengebieden werd. “Ik kan winnen.”