Pakistan verzekert boeren tegen klimaatverandering

Nieuws

Pakistan verzekert boeren tegen klimaatverandering

Saleem Shaikh EN Sughra Tunio

24 april 2013

Steeds meer Pakistaanse boeren zien hun oogsten verloren gaan door overstromingen of andere gevolgen van de klimaatverandering. De overheid zet daarom een nieuw verzekeringssysteem op, dat de landbouwers moet beschermen tegen faillissement.

Na vijf opeenvolgende droge winters was Abdul Qadeer blij met de komst van de regens, die een goede korenoogst beloofden. Maar de neerslag bleek veel te hevig, en een intense hagelstorm vernielde zijn veld en ruïneerde de 39-jarige boer.

Qadeer is maar een van de vele boeren in Pakistan die steeds vaker te lijden hebben onder de onvoorspelbare weerpatronen, een gevolg van de klimaatverandering. “Tien jaar geleden begon de lente begin maart en duurde die 25 tot 30 dagen. Nu komt de lente op het einde van maart en duurt ze maar twee weken”, zegt Qadeer.

Ook zijn collega Zaman Ali zag 70 procent van zijn oogst verloren gaan na overvloedige neerslag en storm. “De boeren hebben geen enkele verdediging tegen het onvoorspelbare weer”, zegt hij. De hogere luchtvochtigheid stimuleert bovendien schimmels en insecten.

Verzekering

De Pakistaanse overheid overweegt daarom met een nieuw verzekeringssysteem dat de boeren van het faillissement moet redden. “De oplossing voor die sombere situatie, die steeds vaker voorkomt, is de verzekering van de gewassen”, zegt Nazar Muhammad Gondal, de voormalige Pakistaanse minister van Landbouw. “Zo kunnen de boeren op zijn minst een deel van de financiële schade terugvorderen, en kunnen ze het volgende seizoen weer zaaigoed kopen.”

Volgens Iftikhar Ahmed, voorzitter van de Pakistaanse Raad voor Landbouwonderzoek, onderhandelt de overheid met verzekeringsbedrijven en banken om een nationaal systeem op poten te zetten naar het model van Sri Lanka, India en Nepal. Eind dit jaar zou de verzekering beschikbaar moeten zijn.

Dalende productie

De Pakistaanse overheid schat dat de landbouwproductie in de getroffen gebieden 30 procent lager zal liggen door het extreme weer. Volgens Ghulam Rasul van de Pakistaanse Meteorologische dienst kunnen de hagelbuien twaalf uur op voorhand voorspeld worden, maar kunnen de boeren weinig doen.

“We hadden zowel de zware neerslag als de hagelbuien voorspeld in de getroffen regio’s, en de stofstormen zelfs dagen op voorhand”, zegt hij. “Maar omdat de neerslag net op een moment kwam waarop de meeste gewassen bijna oogstklaar waren, kon niets meer gedaan worden om de gewassen te redden.”

Ibrahim Mughal, voorzitter van de boerenvereniging Agri Forum Pakistan, is blij met het initiatief van de overheid, maar benadrukt dat de boeren goed gesensibiliseerd moeten worden. “We hebben een grote bewustmakingscampagne voorgesteld over de voordelen van de verzekering, en subsidies voor kleine boeren. Alleen zo kunnen de boeren overtuigd worden”, zegt hij.