Pakistan zoekt toenadering tot China

Nieuws

Pakistan zoekt toenadering tot China

Pakistan zoekt toenadering tot China
Pakistan zoekt toenadering tot China

Joren Gettemans

22 mei 2011

De Pakistaanse regering roept de hulp in van China bij de bouw van een belangrijke marinebasis. Het is opnieuw een teken dat het land de banden met China wil aanhalen nu de relatie met Washington afkoelt.

De aankondiging kwam er volgens de Pakistaanse krant Dawn een dag na een vierdaags bezoek van de Pakistaanse eerste minister Yusuf Raza Gilani aan China, de grootste wapenleverancier aan Pakistan.

“We zouden de Chinese overheid dankbaar zijn als een marinebasis gebouwd wordt bij Gwadar”, zei minister van Defensie Ahmad Mukhtar in een verklaring.

Islamabad probeert de banden met China aan te halen nu de relatie met Washington onder druk staat. In Washington klinkt de vraag steeds luider om de miljardensteun aan Pakistan te herzien na de ontdekking van Osama bin Laden in de Pakistaanse garnizoensstad Abottabad.

Gwadar beschikt al over een commerciële zeehaven, die met Chinese hulp is aangelegd. De ligging is strategisch van groot belang, op amper 70 kilometer van de Iraanse grens en vlakbij de Straat van Hormuz en de drukke zeevaartroutes doorheen de Golf.

Jachtvliegtuigen

Tijdens het vierdaagse bezoek kwamen de twee landen ook overeen om de levering van vijftig JF-17 gevechtsvliegtuigen aan het Pakistaanse leger te versnellen, elk met een waarde van 17 miljoen euro. Pakistan krijgt ook hoogtechnologische J-10 gevechtsvliegtuigen van China.

Beide landen vinden elkaar in hun gemeenschappelijk wantrouwen tegenover buurland India, en de intentie om de Amerikaanse invloed in de regio te beperken. Pakistan heeft China ook gevraagd om er bij de VS op aan te dringen de Pakistaanse soevereiniteit te respecteren.