Pakistanen in shock na aardbeving

De aardbeving afgelopen maandag in Pakistan heeft met name in de provincie Khyber Pakhtunkhwa slachtoffers gemaakt. Meer dan tweehonderd mensen kwamen daar om. “Er heerst nog steeds veel angst.”

  • © Reuters Kinderen uit het dorpje Belliy Baba in het pakistaanse district Shangla strijken de aarde glad van de graven van hun familieleden die omkwamen tijdens de aardbeving © Reuters

‘Mijn oma rende naar binnen om me te redden. Het dak stortte opeens in en nu is ze dood”, zegt de twaalfjarige Mushtari Bibi. Ze is een van de 1950 mensen die meervoudige verwondingen opliepen tijdens de aardbeving die Pakistan en enkele buurlanden trof. “Ons huis is gemaakt van modder en kan daarom niet tegen een zware aardbeving. Het was net de hel. Later kwam ik bij in het ziekenhuis.’

De doden in Khyber Pakhtunkhwa (KP) vielen vooral in heuvelachtige gebieden, als gevolg van landverschuivingen. Het was de tweede grote beving in Pakistan in tien jaar tijd. In 2005 kwamen 70.000 mensen om bij een aardbeving, en raakten 3 miljoen mensen dakloos.

‘We zijn bang en slapen niet vanwege het instortingsgevaar van hoge gebouwen en de naschokken’, zegt de 44-jarige Muhammad Wali. Zijn zoon kwam om bij de beving. Hij zegt dat mensen erg bang zijn voor die naschokken. Sommige blijven om die reden buiten.

Shock

Minister Pervez Khattak van Kyber Pakhtunkhwa zegt dat de regering zich met de hulpverlening vooral richt op de noordelijke districten Chitral, Shangla en Lower Dir. “Deze districten tellen de helft van de dodelijke slachtoffers.”

‘De kinderen die het overleefd hebben, zijn nog steeds in shock.’

Muhammad Akram, een verkoper uit het district Shangla die voor medische behandeling in Peshawar is, zegt dat hij nooit eerder zo’n verschrikkelijke situatie heeft gezien. ‘Door de beving schudden alle gebouwen en dat was heel angstig. De kinderen die het overleefd hebben, zijn nog steeds in shock.’

Akram verkoopt spullen op straat. Hij zegt dat hij wegrende toen de beving begon, maar half bedolven raakte onder een instortende muur. ‘Mensen huilden. Kinderen huilden. Ik zag vrouwen naar buiten rennen’, zegt hij. ‘Enkele hoge gebouwen stonden te schudden en we waren erg bang dat ze in zouden storten en dat we allemaal dood zouden zijn.’

Bouwcode

Sanaullah Shah, een inwoner van het district Swat, zegt dat hij niet eerder zo’n zware schok heeft meegemaakt. ‘Eerst was er een lichte trilling en vervolgens een sterke aardbeving. Alles bewoog’, zegt Shah, een student aan de universiteit.

Volgens Ghulam Subkani, medisch directeur van het Lady Reading Hospital, waar de meeste gewonden naartoe gebracht zijn voor behandeling, vielen enkele vrouwen van schrik flauw. ‘Zij konden snel weer naar huis. Op veel plaatsen liepen mensen verwondingen op doordat ze met grote aantallen tegelijk in het wilde weg uit hoge gebouwen vluchtten.’

‘Het baart ons diepe zorgen dat mensen de bouwcode niet volgen bij nieuwbouw

Aslam Khan, een docent aan de Universiteit van Peshawar, zegt dat hij college gaf op het moment van de aardbeving. Hij zag mensen uit klaslokalen rennen, terwijl ze verzen uit de Koran reciteerden. Veel studenten zijn volgens hem uit angst voor naschokken nog niet teruggekeerd naar de universiteit.

De bekende cricketster Imran Khan, nu leider van Pakistan Tehreek Insaf (Beweging voor Rechtvaardigheid), bezocht Peshawar en andere delen van KP om een indruk te krijgen van de reddings- en hulpactiviteiten. De partij van Khan is aan het bewind in KP.

‘Het baart ons diepe zorgen dat mensen de bouwcode niet volgen bij nieuwbouw’, zei Khan. ‘Dat leidt tot problemen als er aardbevingen zijn.’ De overheid wil strikte maatregelen nemen, zodat de bouwregels opgevolgd worden, zei hij. 

Zonder jouw steun bestaat MO* niet.

Wil je dat MO* dit soort verhalen blijft brengen?
Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift

Word proMO* of Doe een gift