Palestijnen leven in “twee politiestaten”

Nieuws

Palestijnen leven in “twee politiestaten”

Mel Frykberg

27 juli 2009

De rechten van burgers lijken niet veel meer te betekenen voor de Palestijnse machthebbers in de Gazastrook en op de Westelijke Jordaanoever. Elke vorm van oppositie wordt er genadeloos onderdrukt.

“Palestina bestaat uit twee politiestaten”, zegt Rabie Latifah van de Palestijnse mensenrechtenorganisatie Al Haq. De veiligheidsdiensten van Fatah en Hamas treden de rechten van Palestijnse burgers systematische met voeten.”

Nietsontziende machtsstrijd

De islamistische verzetsbeweging Hamas controleert de Gazastrook. Fatah is baas in de Palestijnse Autoriteit, die de steun geniet van de westerse wereld en de plak zwaait op de Westelijke Jordaanoever. Ze zijn in een nietsontziende machtsstrijd verwikkeld.
 
Bomaanslagen, moorden, dodelijke folteringen, willekeurige arrestaties van journalisten, gevangenen die hun advocaten niet mogen zien, het verbod van vreedzame betogingen: er blijft niet veel over van de rechtsstaat in de Palestijnse gebieden.
“We hebben meer dan veertig jaar bezetting en mensenrechtenschendingen door de Israëli’s ondergaan, en nu doen we het onszelf aan”, zegt Raji Sourani, de directeur van het Palestijns Mensenrechtencentrum. “De twee Palestijnse regeringen zijn meer geïnteresseerd in het bestendigen van hun macht dan in het respecteren van de burgerlijke rechten van de Palestijnen.”

Geen eerlijk proces

Mensenrechtenorganisaties wijzen er onder meer op dat er op de Westelijke Jordaanoever verscheidene arrestanten dreigen te worden geëxecuteerd. Ze werden ter dood veroordeeld door militaire rechtbanken, omdat burgerlijke rechtbanken er die straf niet mogen voltrekken. Volgens de critici hebben de ter dood veroordeelde Palestijnen geen eerlijk proces gekregen.
Thuraya Judi Al Wazir, een burgerlijke rechter van de Palestijnse Autoriteit, is daar niet gelukkig mee. Volgens haar ligt er een wetsontwerp bij Mahmoud Abbas, de president van de Palestijnse Autoriteit, om de processen wegens landsverraad weer naar de burgerlijke rechtbanken over te hevelen.
Maar het veiligheidsapparaat van de Palestijnse Autoriteit blijft machtig. De Preventieve Veiligheidsdiensten, die verdacht worden van het doodfolteren van verscheidene arrestanten van Hamas, weigert bijvoorbeeld gevangenen vrij te laten die volgens het Palestijnse Hooggerechtshof in Ramallah niet meer mogen worden vastgehouden.
Ook de media liggen zwaar onder vuur. Al-Jazeera mag niet meer werken op de Westelijke Jordaanoever tot een rechtbank uitspraak heeft gedaan over een interview dat de Qatarese nieuwszender had met Farouk Qaddoumi, een verbannen lid van Fatah. Qaddoumi beschuldigde Abbas daarin betrokken te zijn geweest bij een complot om de voormalige Fatahleider Yasser Arafat te vergiftigen.

Genoeg

In de Gazastrook hebben de Interne Veiligheidsdiensten van Hamas ook een hele reeks journalisten opgepakt en kranten opgedoekt die de kant van Fatah kozen.
Het voorbije halfjaar is er ook een aantal Palestijnen vermoord die ervan verdacht werden met Israël te hebben gecollaboreerd. Dat was onder meer het geval met Haider Ghanem, die erin geslaagd was te ontsnappen uit een gevangenis in Gaza net voordat Israëlische vliegtuigen die instellingen begonnen te bombarderen.
“Als dat zo doorgaat, bestaat de kans dat de bevolking in beide Palestijnse gebieden in opstand komt tegen de plaatselijke machthebbers”, zegt Ighlas, de broer van Haider Ghanem. “In Gaza heerste een gelijkaardige situatie voordat Hamas in 2007 de macht greep. De Palestijnen hebben er genoeg van.”