"Palestijnen omgebracht met Amerikaanse wapens"

Nieuws

"Palestijnen omgebracht met Amerikaanse wapens"

David Elkins

08 maart 2012

In de afgelopen tien jaar zijn geregeld door de Verenigde Staten gefinancierde munitie en wapens ingezet om ongewapende Palestijnen te vermoorden. Dat beweert de Amerikaanse Campagne voor een Einde van de Israëlische Bezetting in een deze week verschenen beleidsstuk.

“De Amerikaanse militaire steun aan Israël is een beleid dat op automatische piloot staat en moet heroverwogen worden”, zegt Josh Ruebner, campagnedirecteur en auteur van het stuk.

“Amerikaanse wapens die betaald worden door de belastingbetaler maken de VS medeplichtig aan Israëlische mensenrechtenschendingen ten opzichte van Palestijnen op de Westelijke Jordaanoever, in Oost-Jeruzalem en de Gazastrook”, zegt hij. Ook is de inzet van de wapens volgens Ruebner in strijd zijn met Amerikaanse buitenlanddoelen, zoals het stoppen van de uitbreiding van de Israëlische nederzettingen, een einde van de Israëlische bezetting en het stichten van een duurzame vrede tussen Israël en de Palestijnen

Mensenrechtenschendingen

Tussen 2000 en 2009 “doodde Israël minstens 2969 ongewapende Palestijnen, inclusief 1128 kinderen, vaak met Amerikaanse wapens”, zegt Ruebner. Dat is volgens hem in strijd met de Wet op Buitenlandse Hulp en de Wet op de Controle van Wapenexport.

De Wet op Buitenlandse Hulp, die in 1961 van kracht werd, bepaalt dat geen veiligheidssteun gegeven mag worden aan landen waar de regering een consistent patroon van internationaal erkende mensenrechtenschendingen laat zien.
 
Verschillende Amerikaanse regeringen hebben steun ingehouden aan landen, inclusief Israël, die de Wet op de Buitenlandse hulp overtraden. Maar volgens het rapport stuit officieel onderzoek naar de Amerikaanse militaire steun aan Israël de laatste decennia op steeds meer weerstand van groepen binnen en buiten de regering.

Traangasgranaten

Hoewel de meeste wapencontracten tussen de VS en Israël betrekking hebben op levering van duurdere wapensystemen zoals tanks en vliegtuigen, zijn het vooral de kleine wapens en munitieaankopen die de meeste doden veroorzaken.
 
Het rapport stelt onder meer dat het Israëlische leger traangasgranaten en rubber kogels van Amerikaanse makelij heeft gebruikt, wapens die frequent dodelijke slachtoffers maakten in de Palestijnse gebieden.
 
Tussen 2000 en 2009 gaf het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken toestemming voor de levering van 595.000 traangasgranaten en ander materiaal dat door het Israëlische leger gebruikt wordt bij rellen en oproer.

In een memorandum van overeenstemming uit 2007, hebben de VS 30 miljard dollar (22,8 miljard euro) aan militaire steun toegezegd aan Israël tussen 2009 en 2018. Dat is 25 procent meer dan het jaarlijkse gemiddelde in de periode die daaraan vooraf ging. In 2012 krijgt Israël ongeveer 3,1 miljard dollar (2,4 miljard euro) militaire steun.