Palestijnen plannen geweldloze opstand in september

Nieuws

Palestijnen plannen geweldloze opstand in september

Mel Frykberg

29 juli 2011

Leidende figuren binnen de Palestijnse Volkscomités op de Westelijke Jordaanoever bereiden een massale demonstratie in september voor. Ze willen vreedzaam de straat op voor erkenning van de Palestijnse staat.

“We gaan snelwegen van en naar de illegale nederzettingen afsluiten”, zegt Musa Abu Maria, lid van het Volkscomité in Beit Ummar, vlakbij Hebron. “Het wordt een mars op de nederzettingen. Maar wel geweldloos, en de demonstranten zullen vreedzaam zijn.”

Duizend activisten

Beit Ummar was een van de drie dorpen waar vorige week een conferentie werd gehouden om nieuwe verzetsstrategieën te bespreken, onafhankelijk van het leiderschap van Fatah en Hamas. Er namen meer dan duizend activisten en leiders uit het brede politieke Palestijnse spectrum aan deel.

“We hebben creatieve strategieën uitgewerkt om de bezetting onder de aandacht van de internationale gemeenschap te brengen. Samen met onze internationale partners in Europa en Amerika willen we zorgen dat er meer erkenning komt voor de Palestijnse positie.”

De conferentie bracht vertegenwoordigers bijeen van Hamas, Fatah, het Volksfront voor de Bevrijding van Palestina, het Democratisch Front voor de Bevrijding van Palestina en anderen. Ze werden het eens over massale burgerlijke ongehoorzaamheidsacties over de hele Westelijke Jordaanoever.

Voorbereidingen

Israël zelf houdt ook rekening met massale protesten, wanneer de Algemene Vergadering van de VN over de Palestijnse kwestie spreekt. Naar verwachting zal die in grote meerderheid steun uitspreken voor de onafhankelijkheid. De veiligheidstroepen oefenen intussen al op massale confrontaties. Vertegenwoordigers van de regering reizen Europa rond om “kwaliteitslanden”, zoals de regering het noemt, tegen de onafhankelijkheid te laten stemmen.

Maandag dreigde Israël zelfs met het herroepen van de Osloakkoorden, in reactie op het septemberplan van de Palestijnse Autoriteit.

Volgens Younis Arrar, die een leiderschapspositie heeft binnen Fatah en medewerker is van de Palestijnse Autoriteit, heeft het hele Palestijnse leiderschap haar steun uitgesproken. “We hebben het niet over kleine dorpsprotesten zoals we nu zien, maar over tientallen deelnemende steden en dorpen. De Israëliërs zijn banger voor massale geweldloze onrust dan voor wat dan ook. Ze hopen dat we geweld gaan gebruiken, want dan kunnen ze het krachtig neerslaan, zoals altijd. Maar we zullen bij ongewapend verzet blijven.”

Bij sommige demonstraties komt ook een fietsoptocht. In het dorp Nabi Saleh hebben bewoners al tenten opgebouwd, in de stijl van het Tahrirplein, om te protesteren tegen de nederzetting Halamish.

Als het Palestijnse leiderschap niet proactief is, denkt Abu Maria, doen de mensen het wel zelf. “Ik ben al vanaf mijn vijftiende politiek actief. Ik weet hoe de mensen hier denken. We stoppen niet tot we onze vrijheid en onafhankelijkheid hebben.”