Palestijnen vechten tweespalt uit in moskeeën

Nieuws

Palestijnen vechten tweespalt uit in moskeeën

Mel Frykberg

27 januari 2010

De angst is bijna tastbaar rond de moskeeën in Ramallah en andere Palestijnse steden op de Westelijke Jordaanoever. Sommige Palestijnse gelovigen pikken het niet meer dat de Palestijns Autoriteit imams verplicht van leer te trekken tegen de tegenstanders van president Mahmoud Abbas, maar de Palestijnse veiligheidsdiensten proberen de kritiek in de kiem te smoren.

Eerder deze maand vielen de ordediensten van de Palestijnse Autoriteit verscheidene moskeeën in Ramallah, Nablus en Hebron binnen. Een aantal gelovigen werd hardhandig opgepakt.
De raids kwamen er nadat tientallen gelovigen imams begonnen uit te schelden die een tekst voorlazen waarin critici van president Abbas werden aangevallen. De tekst was geschreven door het Ministerie van Religieuze Aangelegenheden van de Palestijnse Autoriteit; alle imams kregen de opdracht hem voor te lezen.
De Palestijnse Autoriteit schrijft de imams op de Westelijke Jordaanoever al een jaar voor wat ze moeten vertellen tijdens hun preken. Nu moeten de imams helpen de duivels te ontbinden tegen sjeik Youseff El-Qaradawi, een prominente geestelijke die in Qatar leeft en veel sympathie heeft voor Hamas, de Palestijnse rivalen van de Fatah-beweging van Abbas. El-Qaradawi neemt Abbas zwaar onder vuur omwille van zijn dubieuze rol bij het Israëlische offensief tegen door Hamas gecontroleerde Gazastrook, begin vorig jaar. El-Qaradawi vindt dat de Arabische Liga de zaak moet onderzoeken.

Lastercampagne

Media die dicht bij de Palestijnse Autoriteit staan, zijn met een lastercampagne tegen El-Qaradawi begonnen. Zaterdag verscheen er op een gebouw in Ramallah zelfs een gigantische affiche waarop El-Qaradawi een Joodse rabbijn kust. De affiche was het werk van Tarek Abbas, de zoon van de president, die een reclamebureau heeft.
Maar de officiële propaganda stuit op weerstand. Sommige imams op de Westelijke Jordaanoever weigerden de preek tegen El-Qaradawi voor te lezen, terwijl een aantal van hun collega’s de tekst wijzigden. Daarmee zetten ze wel hun eigen toekomst op het spel, want de Palestijnse Autoriteit probeert al enige tijd kritische imams te vervangen door meer gezagsgetrouwe geestelijken.
Onder de gelovigen die de preek niet konden smaken, bevonden zich ook leden van Fatah. Sommigen verlieten de moskeeën uit protest. Ze werden ongemoeid gelaten door de ordediensten.
Buiten de Gamal Abdul Nasser-moskee in Ramallah, een van de moskeeën waar de ordediensten binnenvielen, leek niemand met een journalist te willen praten. Een jongeman die toch een verhaal begon, hield ermee op toen er plots een politieauto verscheen.
Uiteindelijk konden we praten met iemand die we Saleh Amin noemen. “Mensen van de geheime dienst houden overal mensen op straat in de gaten. Iedereen die zich kritisch opstelt of zich verdacht maakt, wordt opgepakt en onderzocht”.
Volgens Samir Awad, een politicoloog van de Birzeit Universiteit bij Ramallah, moeten vooral gewone mensen zonder macht of aanzien politieke vervolging vrezen.