Palestijnse kinderen doelwit Israëlische arrestatiecampagne

Meer dan 150 Palestijnse kinderen worden momenteel door Israël vastgehouden op verdenking van ‘veiligheidsovertredingen’ in de door Israël bezette gebieden en in Israël zelf, meldt vrijwilligersorganisatie Military Court Watch.

  • Montecruz Foto (CC BY-SA 2.0) In veel gevallen zou de strafwet voor minderjarige Palestijnen strenger zijn dan voor volwassen Israëli's. Montecruz Foto (CC BY-SA 2.0)

Meer dan 150 Palestijnse kinderen worden momenteel door Israël vastgehouden op verdenking van ‘veiligheidsovertredingen’ in de door Israël bezette gebieden en in Israël zelf, meldt vrijwilligersorganisatie Military Court Watch.

Volgens de groep gaat het in 47 procent van de gevallen om kinderen die in Israëlische gevangenissen zitten in strijd met de Conventie van Genève, omdat familie en wettelijke vertegenwoordigers uit Gaza en de Westelijke Jordaanoever beperkte mogelijkheden hebben hen te bezoeken.

De 14-jarige Malak al Khatib, een van de jongste Palestijnse gedetineerden en één van de weinige meisjes, werd op 13 februari vrijgelaten uit een Israëlische gevangenis. Ze had twee maanden vastgezeten. Details over de zaak kwamen pas naar buiten nadat Israël een spreekverbod over de zaak had opgeheven na een campagne voor haar vrijlating.

Het tenger gebouwde, donkerharige meisje uit Beitin, bij Ramallah, werd in december gearresteerd en beschuldigd van het gooien van stenen en bezit van een mes. Al Khatib beweert echter dat ze onder dwang een bekentenis heeft afgelegd. Ze kreeg twee maanden onvoorwaardelijke gevangenisstraf, een voorwaardelijke gevangenisstraf van drie maanden en een boete van ongeveer 1.300 euro.

Dwang

‘Mijn arm werd gebroken toen militairen me sloegen bij de arrestatie.’

Defence for Children International Palestine (DCIP) stelt dat in december vorig jaar tien Palestijnse kinderen tussen tien en vijftien jaar oud zijn opgesloten.

Het komt echter ook voor dat kinderen jonger dan tien jaar worden gearresteerd. Volgens DCIP arresteren Israëlische troepen jaarlijks zo’n duizenden kinderen op de bezette Westelijke Jordaanoever.

Het grote aantal Palestijnse kinderen dat gearresteerd wordt, baart mensenrechtenorganisaties echter niet de meeste zorgen. Wel de behandeling tijdens detentie. In 2013 werd het VN-kinderfonds Unicef aangevallen door Israëlische critici na publicatie van het rapport Children in Israeli Military Detention. In dat rapport werden de Israëlische autoriteiten beschuldigd van ‘intimidatie, bedreiging en fysiek geweld’ om bekentenissen van Palestijnse kinderen af te dwingen.

‘Kinderen werden bedreigd met de dood, fysiek geweld, eenzame opsluiting en aanranding, van henzelf of familieleden’, staat in het rapport. Twee Palestijnse jongens uit het vluchtelingenkamp Jelazon bij Ramallah, beweren dat ze zijn geslagen tijdens een verhoor. Ze werden veroordeeld voor het gooien van stenen en molotovcocktails naar Israëlische militairen en kolonisten.

Ook bij de arrestatie zou volgens de jongens veel geweld zijn gebruikt. ‘Mijn arm werd gebroken toen militairen me sloegen bij de arrestatie’, zegt één van de twee, Khalil Khaled Nakhli (17). Zijn vriend Ahmed Othman (17) stelt dat hij bij de arrestatie hard met geweerkolven op zijn hoofd geslagen is. Een litteken op zijn hoofd zou hier het bewijs van zijn.

Twee maten

‘Palestijnse kinderen krijgen beperkte rechten en bescherming.’

Mensenrechtenorganisaties beweren dat Palestijnse minderjarigen erg hard behandeld worden in vergelijking met Israëlische. ‘Twee kinderen, van joodse en Palestijnse afkomst, die beschuldigd worden van dezelfde daden, zoals het gooien van stenen, kunnen een substantieel verschillende behandeling verwachten door twee gescheiden juridische systemen’, zegt de Associatie voor Burgerrechten in Israël (ACR) in het recent gepubliceerd rapport One Rule, Two Legal Systems: Israel’s Regime of Laws in the West Bank.

‘Het Israëlische kind zal de uitgebreide rechten en bescherming krijgen die van toepassing is op minderjarigen onder de Israëlische wet. Palestijnse kinderen krijgen beperkte rechten en bescherming, onvoldoende om het fysieke en mentale welbevinden te garanderen. Er wordt geen rekening gehouden met de unieke behoeften van een minderjarige’, staat in het rapport. In veel gevallen zou de strafwet voor minderjarige Palestijnen strenger zijn dan voor volwassen Israëli’s.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.