VS kanten zich tegen Palestijnse vredesgezant voor Libië

Nieuws

VS kanten zich tegen Palestijnse vredesgezant voor Libië

VS kanten zich tegen Palestijnse vredesgezant voor Libië
VS kanten zich tegen Palestijnse vredesgezant voor Libië

IPS

15 februari 2017

De mislukte benoeming van de voormalige Palestijnse premier Salam Fayyad als VN-gezant voor Libië laat zien dat de verdeeldheid over de Palestijnse kwestie nog steeds diep zit bij de Verenigde Naties.

De keuze van VN-secretaris-generaal Antonio Guterres voor de speciale Libië-gezant kreeg al snel een veto van de Amerikaanse ambassadeur Nikki Haley. Zij zei vrijdag dat de VS ‘teleurgesteld’ waren over het plan Fayyed te benoemen. Afgelopen maandag was Fayyed al niet meer in beeld als kandidaat.

Guterres noemde de wijziging van de plannen ‘een verlies voor het Libische vredesproces.’ Fayyad zou volgens hem de ‘juiste persoon op het juiste moment’ geweest zijn voor deze baan. Hij wees ook op het belang van een snelle benoeming, gezien de voortdurende instabiliteit in Libië.

‘Laten we niet vergeten dat het niet alleen om Libië zelf gaat. Het land bedreigt ook de vrede en stabiliteit in de wijde omgeving, in Afrika, in de Sahel. Het is in ieders belang dat er een einde komt aan het conflict in Libië.’

Israëlische nederzettingen

Er zijn weinig of geen conflicten die de agenda van de VN zo lang beheerst hebben als het Israëlisch-Palestijnse conflict. Dat de Palestijnse kwestie tot spanningen zou leiden tussen de VN en de regering van de Amerikaanse president Donald Trump, was al duidelijk voordat Trump aantrad.

Op 22 december onthielden de VS zich van stemming over een resolutie van de VN-Veiligheidsraad die de bouw van Israëlische nederzettingen veroordeelde.

Op 22 december onthielden de VS zich, toen nog onder Barack Obama, van stemming over een resolutie van de VN-Veiligheidsraad die de bouw van Israëlische nederzettingen veroordeelde.

De resolutie werd gesteund door veertien andere leden van de Veiligheidsraad, waaronder Amerikaanse bondgenoten zoals Nieuw-Zeeland, het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk.

In resolutie 2334 staat dat het bouwen van Israëlische nederzettingen de Palestijnse bezette gebieden sinds 1967, inclusief Oost-Jeruzalem, niet rechtsgeldig is.

Donald Trump reageerde op 23 november in een tweet met de opmerking dat ‘het na 20 januari anders zal gaan met betrekking tot de VN.’ Haley noemde de resolutie een ‘vreselijke fout’ tijdens een hoorzitting voorafgaand aan haar benoeming als VN-ambassadeur.

Bondgenoten

Na de stemming over de VN-resolutie nam Israël op 6 februari een wet aan die joodse nederzettingen op geconfisqueerd Palestijns gebied met terugwerkende kracht erkent.

Na de stemming over de VN-resolutie nam Israël een wet aan die joodse nederzettingen op bezet Palestijns gebied met terugwerkende kracht erkent.

Voormalig VN-secretaris-generaal Kofi Annan noemde die wet ‘zeer schadelijk’ voor de vooruitzichten op vrede.

‘Premier Netanyahu moet leiderschap laten zien en deze wet ongedaan maken. De wet wordt niet gesteund door de Israëlische procureur-generaal, grote delen van de Israëlische samenleving en leden van zijn eigen partij Likoed’, zei Annan.

De VS zijn nog steeds de belangrijkste bondgenoot van Israël, om strategische redenen -een partner in het Midden-Oosten- en vanwege de binnenlandse steun voor Israël.

Deze steun komt deels van de joodse bevolking in de VS. Hoewel de huidige regering Israël steunt, is in een verklaring die op 27 januari werd uitgegeven ter gelegenheid van de holocaust-herdenking, geen verwijzing te vinden naar de joden of het jodendom.

Palestijnse vlag

Steun voor Israël bestaat ook bij groepen als Christians United for Israël, een beweging die stelt in de VS ongeveer 3 miljoen leden te hebben. Op de website van de groep wordt opgeroepen om de financiering van de Verenigde Naties in te trekken.

Republikeinse wetgevers schreven een wetsvoorstel om de financiering van de VN stop te zetten totdat die resolutie is ingetrokken.

De VS verschaffen 22 procent van het budget van de Verenigde Naties, en leveren daarmee de grootste bijdrage door één enkele lidstaat.

Het is nog niet duidelijk of de VS daadwerkelijk van plan zijn de financiering te verlagen onder de nieuwe regering. Wel lekte er een concept-decreet uit waarin daar sprake van is.

Enkele Republikeinse wetgevers hebben een wetsvoorstel geschreven waarin staat dat financiering van de VN stopgezet moet worden totdat resolutie 2334 is ingetrokken. Dat wetsvoorstel is nog niet aangenomen.

Palestina heeft als niet-lidstaat de positie van waarnemer bij de Verenigde Naties. Sinds september 2015 is ook de Palestijnse vlag te zien bij het VN-hoofdkantoor, samen met die van het Vaticaan, dat eveneens de status van waarnemer heeft.