Dossier: 

Panama Papers-databank op 9 mei openbaar

Het Internationaal Consortium van Onderzoeksjournalisten zet op 9 mei een doorzoekbare database online met informatie over bedrijven in belastingparadijzen die deel uitmaken van het Panama  Papers-onderzoek.

Het Internationaal Consortium van Onderzoeksjournalisten kondigt aan dat het op 9 mei een doorzoekbare databank publiek maakt met informatie over de meer dan 200.000 offshores die deel uitmaken van het Panama Papers-onderzoek. De gegevens uit de databank zijn afkomstig van het lek van 11,5 miljoen documenten van het Panamese advocatenkantoor Mossack Fonseca.

Op maandag 9 mei vanaf 20 uur (Belgische tijd) kan iedereen de vrijgegeven data doorzoeken en het netwerk rond duizenden offshores visualiseren. In sommige gevallen zal het mogelijk zijn de echte eigenaars van de offshores in kwestie te zien.

De interactieve database zal ook informatie bevatten over meer dan 100.000 bijkomende bedrijven die deel uitmaakten van het ICIJ-onderzoek Offshore Leaks (2013).

‘De database zal een wereld blootleggen die nog nooit op zo’n grote schaal onthuld werd, maar de applicatie zal geen ‘data dump’ zijn’, zo meldt ICIJ. Het zal niet alle 11,5 miljoen gelekte documenten online zetten. Enkel ‘basisbedrijfsinformatie die publiek en transparant zou moeten zijn’, wordt voorzichtig vrijgegeven. ICIJ zal dus niet massaal persoonlijke gegevens op de straatstenen gooien. De gegevens uit de toegankelijke databank zullen bijvoorbeeld geen bankafschriften en financiële transacties, e-mails, andere correspondentie, paspoorten of telefoonnummers bevatten.

De database wordt op 9 mei om 20:00 uur gepubliceerd op https://offshoreleaks.icij.org.

Ik ben proMO*

Nu je hier toch bent

Om de journalistiek van MO* toekomst te geven, is de steun van elke lezer meer dan ooit nodig. Vind je dat in deze tijden van populisme en nepnieuws een medium als MO* absoluut nodig is om de waarheid boven te spitten? Word proMO*.

Wil je bijdragen tot de mondiale (onderzoeks)journalistiek in het Nederlandstalig taalgebied? Dat kan, als proMO*.

Wil je er mee voor zorgen dat de journalistiek van MO* mogelijk blijft en, ondanks de besparingspolitiek, verder uitgebouwd wordt? Dat doe je, als proMO*.

Je bent proMO* voor € 4/maand of € 50/jaar.

Word proMO* of Doe een gift

Over de auteur