Bijna alle deelnemers aan een Brits onderzoek gaven aan dat hun stoornis verergerd is

Pandemie heeft ook zware impact op mensen met eetstoornis

 StockSnap / Pixabay

 

De COVID-19-pandemie heeft ook een zware impact op mensen met een eetstoornis. Bijna alle deelnemers aan een Brits onderzoek gaven aan dat hun stoornis verergerd is.

In het begin van de lockdown ondervroegen psychologen van de Northumbria University in Newcastle mensen met een eetstoornis in heel Groot-Brittannië.

87 procent van de deelnemers meldden dat hun symptomen waren verergerd als gevolg van de pandemie. Meer dan 30 procent zei dat de symptomen veel erger waren geworden.

Langdurig effect

De resultaten suggereren opnieuw dat verstoringen van het dagelijks leven als gevolg van een lockdown en sociale afstand een nadelig effect kunnen hebben op de geestelijke gezondheid van mensen. ‘Personen met eetstoornissen zullen waarschijnlijk een langdurig effect ervaren op hun symptomen en herstel’, zegt Dawn Branley-Bell, een van de onderzoekers.

‘Personen met eetstoornissen zullen waarschijnlijk een langdurig effect ervaren op hun symptomen en herstel’

Uit de reacties van de deelnemers maken de onderzoekers op dat de negatieve effecten te wijten kunnen zijn aan de vele veranderingen tijdens de lockdown: veranderingen in de normale routine, de woonsituatie, de tijd die met vrienden en familie wordt doorgebracht, de toegang tot behandeling, fysieke activiteit, het gebruik van technologie en de relatie tot eten.

Het ging tijdens de lockdown ook veel vaker over voedsel, gewichtstoename en lichaamsbeweging op klassieke en sociale media. Bij mensen met een eetstoornissen was die extra aandacht een bron van angst.

In Groot-Brittannië, een land met meer dan 60 miljoen inwoners, hebben ongeveer 1,25 miljoen mensen een eetstoornis.

Dit studie is gepubliceerd in het Journal of Eating Disorders.

Zonder jouw steun bestaat MO* niet.

Wil je dat MO* dit soort verhalen blijft brengen?
Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift. 2771   proMO*’s steunen ons vandaag al.

Word proMO* of Doe een gift