Geweld doet overbelaste ziekenhuizen nog meer vollopen

Pandemie jaagt wapengeweld in VS de hoogte in

Pixabay

Tijdens de eerste dertien maanden van de coronapandemie telden de Verenigde Staten 30 procent meer bloedige schietincidenten. Stress, huiselijk geweld, een gebrek aan sociale controle en een grotere toegang tot vuurwapens zouden daaraan bijgedragen hebben. 

In de staten Minnesota, Michigan en New York was er zelfs een verdubbeling van het aantal schietincidenten tussen maart 2020 en februari 2021. Onderzoekers van de gerenommeerde universiteit van Penn State hebben het aantal doden door schietpartijen, zelfmoorden en wapengerelateerde verwondingen tijdens die periode vergeleken met dezelfde periode een jaar eerder. 

‘De piek in wapengeweld in tijden van COVID-19 drukt ons met de neus op de feiten. We kunnen dit niet langer negeren.’

‘Dit zijn schadelijke neveneffecten van de pandemie die moeten worden aangepakt’, vindt hoofdauteur Paddy Ssentongo. ‘De piek in wapengeweld in tijden van COVID-19 drukt ons met de neus op de feiten. We kunnen dit niet langer negeren.’

Wapens inslaan voor de lockdown

Het onderzoeksteam stelde vast dat er tijdens het hoogtepunt van de pandemie in de VS 21.504 mensen stierven door vuurwapens, tegenover 16.687 in de dertien maanden vóór maart 2020. Als we kijken naar doden én gewonden samen, zien we een stijging van het aantal incidenten met 31,2 procent. 

Volgens de studie zorgden de extra stress, samen met de angst en onzekerheid die het coronavirus en de lockdowns met zich meebrachten ervoor dat Amerikanen zich ook extra gingen bewapenen. In maart 2020 - toen verschillende staten voor het eerst op slot gingen - werden er bijvoorbeeld 41 procent meer pistolen verkocht dan tijdens dezelfde periode een jaar eerder. 

De onderzoekers zien het als een gezondheidscrisis bovenop een gezondheidscrisis. Het wapengeweld doet overbelaste ziekenhuizen nog meer vollopen, en als de trend zich doorzet en het aantal incidenten blijft toenemen kan dat de druk op het zorgpersoneel nog meer vergroten.

Zonder jouw steun bestaat MO* niet.

Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift. 3181   proMO*’s steunen ons vandaag al. 

Word proMO* of Doe een gift