Papiergeld besmet met giftige chemicaliën

Nieuws

Papiergeld besmet met giftige chemicaliën

Joren Gettemans

11 augustus 2011

Euro's, roebels en dollars zijn wereldwijd besmet met de controversiële stof bisphenol-A (BPA). Uit onderzoek van de American Chemical Society blijkt dat de besmetting afkomstig is van onder meer kastickets en kredietkaarten, die vaak bij het geld bewaard worden.

Bisphenol-A is populair in de chemische sector om hard, transparant plastic te maken dat voor allerlei toepassingen gebruikt wordt, van dvd’s en tandvullingen tot conservenblikken en babyflesjes. Maar de stof is ook omstreden, omdat ze het menselijk hormoonstelsel kan beïnvloeden en de werking van het hormoon oestrogeen kan nabootsen. Begin dit jaar verbood de Europese Commissie het gebruik van de stof in babyflesjes.

Nu blijkt uit onderzoek in het wetenschappelijke tijdschrift Environmental Science & Technology dat ook papiergeld besmet is met de stof. Onderzoekers van onder meer het New Yorkse Ministerie voor Volksgezondheid onderzochten 156 bankbiljetten uit 21 landen en ontdekten dat ze stuk voor stuk van bisphenol-A bevatten, in concentraties tussen 0,001 en 82,7 microgram per gram.

De hoogste concentraties werden gevonden op Braziliaanse, Tsjechische en Australische biljetten. Geld uit de Filipijnen, Thailand en Vietnam scoorde duidelijk lager. De concentraties op de bankbiljetten liggen aanzienlijk hoger dan die in huisstof, maar volgens de onderzoekers is er geen redden tot paniek, omdat de kans op inname via de huid erg klein is.

Kassabonnetjes

De onderzoekers gaan ervan uit dat de stof waarschijnlijk afkomstig is van de kastickets, die vaak gebruik maken van thermisch papier dat bisphenol-A bevat.

De kredietkaarten en kastickets worden vaak bij het geld bewaard, waardoor de stof zich kan verspreiden. De onderzoekers namen de proef op de som. Ze plaatsten papiergeld naast een kasticket in een portefeuille, en stelden vast dat de concentratie in het papiergeld aanzienlijk verhoogde na 24 uur.

In België werd in mei nog een wetsvoorstel ingediend om de stof uit ontvangstbewijzen en kredietkaarten te weren. Warenhuisketen Colruyt heeft dat jaren jaren geleden al gedaan, en Carrefour en Delhaize volgden begin dit jaar dat voorbeeld.