Plastic afval legt vaak duizenden kilometers af

Paradijselijke Seychellen krijgen plastic van over de hele wereld te slikken

© Seychelles Islands Foundation (SIF)

De plasticvervuiling op de kusten van de idyllische Seychellen heeft vaak duizenden kilometers afgelegd. Dat blijkt uit onderzoek gepubliceerd in het tijdschrift Marine Pollution Bulletin.

De meeste stuks plastic die de Seychellen en andere eilanden in de westelijke Indische Oceaan vervuilen, blijken duizenden kilometers verderop in zee terecht te zijn gekomen. Naast afval uit de visserijsector zijn de kusten nog vaker bezaaid met plastics uit India, Indonesië of Sri Lanka, landen die meer dan drieduizend kilometer verderop liggen.

De universiteit van Oxford heeft een hogeresolutiemodel ontwikkeld dat de beweging van plastic afval in de wereldoceanen simuleert op basis van oceaanstromingen, de beweging van de golven en de wind. Zo kunnen ze de ophoping van plastic afval op 27 plaatsen in de Seychellen en enkele andere eilanden in de buurt voorspellen. De resultaten zijn gepubliceerd in het tijdschrift Marine Pollution Bulletin.

Sandalen en dopjes

De studie toont aan dat de meeste plasticvervuiling op en voor de kusten van de eilanden afkomstig is uit India en Sri Lanka (vooral middelgroot afval met een groot drijfvermogen zoals sandalen, plastic dopjes, flessen en kleine huishoudelijke voorwerpen).

De studie toont aan dat de meeste plasticvervuiling op en voor de kusten van de eilanden afkomstig is uit India en Sri Lanka.

Visserijmateriaal en bepaalde plastic flessen zijn dan weer vooral afkomstig van schepen die vissen in opdracht van Maleisië, Thailand en China.

Kleinere plastics zoals microplastics of pellets zijn vooral afkomstig van Oost-Afrika of de Seychellen zelf. Zij zouden zo’n lange tocht over de oceaan immers niet “overleven” en al veel eerder gezonken zijn.

Plasticvervuiling vormt een bedreiging voor het milieu, voor de mariene ecosystemen, biodiversiteit en voor de mensen die van de oceaan afhankelijk zijn voor voedsel, toerisme en andere economische activiteiten. Plastic dat duizenden kilometers aflegt, kan ook bijdragen aan de verspreiding van invasieve soorten en ziekten, waarschuwen de onderzoekers nog.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2968   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift