Paraguayaanse president krijgt steun andere landen Zuid-Amerika

Nieuws

Paraguayaanse president krijgt steun andere landen Zuid-Amerika

Natalia Ruiz Díaz

22 juni 2012

De Paraguayaanse president Fernando Lugo, die met afzetting bedreigd wordt, krijgt steun van de andere Zuid-Amerikaanse landen. Vandaag valt het verdict.

“Rechts heeft zijn doel bereikt: een politieke crisis veroorzaken in Paraguay”, zegt Aída Robles. Ze is het enige parlementslid dat zich gisteren (donderdag) niet achter een afzettingsprocedure tegen president Fernando Lugo schaarde.

Over negen maanden vinden verkiezingen plaats maar de oppositie, die de meerderheid heeft in het parlement, vindt dat de centrumlinkse Lugo nu al moet opstappen. Ze keurde gisteren de afzettingsprocedure goed; daarvoor was twee derde van de stemmen nodig, maar slechts één parlementslid stemde tegen. Vandaag beslist de Senaat of Lugo al dan niet aanblijft.

Bloedbad

Aanleiding is het bloedbad in Curuguaty vorige week. Bij een poging om de bezetting van een landbouwbedrijf te beëindigen kwamen elf landloze boeren en zes politieagenten om.

Door de procedure beleeft Paraguay zijn zwaarste politieke crisis sinds het begin van  Lugo’s mandaat in 2008. Zodra de beslissing van het parlement gisteren bekend raakte, mobiliseerden sociale en politieke organisaties in het hele land om op straat te komen. Gisterennamiddag vonden de eerste steunbetogingen plaats. Vooral bij boerenbewegingen en de partijen van het Guasúfront, de politieke achterban van de regering, wordt zwaar gemobiliseerd.

Uit het buitenland kreeg Lugo meteen steun van de Unasur, de Unie van Zuid-Amerikaanse Landen die de twaalf landen in de regio groepeert. De buitenlandministers van de Unasur hielden spoedoverleg in Rio de Janeiro, waar ze bijeen zijn voor de VN-duurzaamheidstop. Ze besloten een delegatie naar Paraguay te sturen en riepen op geweld te vermijden.

Dictator Stroessner

De sleutel tot de afzettingsprocedure lag in handen van de PLRA, een bondgenoot van Lugo. Na het bloedbad van Curuguaty had de president minister van Binnenlandse Zaken Carlos Filizzola vervangen door Rubén Candia Amarilla. Die is gelieerd aan de rechtse Coloradopartij, die tot 2008 zestig jaar lang alomtegenwoordig was in Paraguay, met inbegrip van de dictatuur van Alfredo Stroessner (1954-1989).
De PLRA kon zich niet vinden in die vervanging en trok zich terug uit de regering.

Twee uur voor verdediging

Lugo liet gisteren meteen weten dat hij niet van plan was op te stappen. In een toespraak voor radio en televisie kondigde hij aan dat hij voor de Senaat zou verschijnen.

De Senaat besliste de president 24 uur de tijd te geven om zijn verdediging voor te bereiden. Veel te weinig, zeggen de advocaten van de president. Lugo krijgt vandaag ook maar twee uur om zich in de Senaat te verdedigen.

Als hij de stemming verliest, dan neemt vicepresident Federico Franco van de PLRA het roer over in Paraguay.