Parallelle werelden op de Westelijke Jordaanoever

Nieuws

Parallelle werelden op de Westelijke Jordaanoever

Parallelle werelden op de Westelijke Jordaanoever
Parallelle werelden op de Westelijke Jordaanoever

Saskia Vandecasteele

05 februari 2013

Fotografe Siska Vandecasteele trok in september 2012 naar de Westelijke Jordaanoever om met eigen ogen te zien hoe het daar aan toe gaat. Ze was te gast bij twee gezinnen: dat van Yussef, bedoeïen en vader van 19 kinderen, en dat van Mazal, een joodse koloniste. Vandecasteele:'Ik heb veel gezien en erg veel met mensen gepraat. Ik keek echt op van het vredige leven in zo’n kolonie en het harde leven een paar kilometer verderop bij de bedoeïnen. Mijn conclusie is dat de kolonisten gewone mensen zijn, het angstaanjagende is dat ze er zo vredig en met een goed gevoel leven.'

Bedoeïenen

Yussef en zijn familie wonen in de Arab al-Rashaida, net onder Bethlehem, in de militaire zone van het Israëlische leger vlak bij de Dode zee. Ze leven gevangen. De familie trekt al eeuwen van oase naar oase, maar kan nu niet meer gaan en staan waar ze willen.

Er is geen water. De waterputten staan grotendeels droog of zijn vernield door het Israëlische leger, dat het gebied van de bedoeïnen gebruikt als oefenterrein. De familie van Yussef moet water kopen van de Israëlische overheid, maar betaalt 10 tot 20 keer zoveel als de kolonisten.

Zelf zeggen ze dat ze dat ze er graag wonen, maar dat het erg hard is. Zeker als vrouw: zij nemen alle taken op zich, van koken tot geiten hoeden. Ze hebben elke dag angst dat het Israëlisch leger hun tent zal komen afbreken. Soms gaan ze in het Noorden werken, als ze de toestemming van de Israëlische regering krijgen.

Kolonisten

Mazal en haar familie zijn kolonisten uit Shilo, een nederzetting net boven Jeruzalem. Toen ze zes was verhuisde ze vanuit Nederland samen met haar moeder en haar broer en zussen naar Jeruzalem.

Ze kunnen wanneer ze willen in hun auto springen en naar andere nederzettingen of Jeruzalem gaan. De kinderen zitten op scholen in andere nederzettingen en reizen er met de bus naartoe. Elk kind mag zijn eigen school uitkiezen. De wegen waar ze op rijden zijn door het Israëlische leger gemaakt en zijn altijd open voor hen.

Het leven in Shilo is vredig. Een gezellig dorp, zoals ze het zelf zeggen. Ze wonen in een mooi huis en zijn gelukkig. Ze wonen in Shilo omdat het niet duur is om er te wonen en de Israëlische regering subsidies geeft aan de joodse nederzettingen. Haar kolonie, op Palestijnse grond, wordt de klok rond bewaakt door privé-bewakers en het Israëlische leger. Toch kiezen ze ervoor om hier te leven en zien ze er geen kwaad in. Zoals de meeste kolonisten vinden zij dat ze het recht hebben er te wonen.

Deze fotoreportage van Siska Vandecasteele wordt van 2 maart tot 7 april tentoongesteld in de Galerij Beldé in Antwerpen.