‘Ander leiderschap is nodig om ervoor te zorgen dat COP28 een serieuze en productieve klimaattop wordt’

Parlementsleden EU en VS eisen afzetting oliebaas als voorzitter Klimaattop

Masdar Corporate (CC BY-SA 2.0)

Sultan Ahmed Al Jaber is al jaren de klimaatgezant van oliestaat VAE, maar hij is ook de topman van staatsoliebedrijf Abu Dhabi National Oil Corporation (Adnoc), het twaalfde grootste oliebedrijf ter wereld.

Leden van het Europees Parlement en het Amerikaanse Congres hebben op dinsdag een gezamenlijke open brief gepubliceerd waarin ze de afzetting eisen van de omstreden voorzitter van de volgende VN-klimaatconferentie, een oliebaas.

De brief is gericht aan VN-topman António Guterres, Europees commissievoorzitter Ursula von der Leyen en Amerikaans president Joe Biden. In niet mis te verstane bewoordingen dringen de ondertekenaars aan op maatregelen om de invloed te beperken van de olie- en gaslobby op de komende COP28-klimaattop, die eind dit jaar door de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) georganiseerd wordt in Dubai.

Serieuze klimaattop

De voornaamste eis is dat de drie wereldleiders hun invloed aanwenden om de benoeming van Sultan al-Jaber, de ceo van het staatsoliebedrijf van de VAE, als voorzitter van de internationale klimaatconferentie terug te draaien.

‘Hervormingen om het vertrouwen van het publiek in het COP-proces te herstellen, worden ernstig in gevaar gebracht met een directeur van een oliemaatschappij aan het roer.’

Milieu-organisaties dringen al sinds de aankondiging van zijn voorzitterschap aan op zijn aftreden. Ze vrezen voor een mislukking bij een klimaattop die geleid wordt door iemand die belang heeft bij het voortbestaan van fossiele brandstoffen.

‘Hervormingen om het vertrouwen van het publiek in het COP-proces te herstellen, worden ernstig in gevaar gebracht met een directeur van een oliemaatschappij aan het roer’, staat te lezen in de brief. ‘Wij stellen met alle respect dat ander leiderschap nodig is om ervoor te zorgen dat COP28 een serieuze en productieve klimaattop wordt.’

VAE onder vuur

Al Jaber is al jaren de klimaatgezant van oliestaat VAE, maar hij is ook de topman van staatsoliebedrijf Abu Dhabi National Oil Corporation (Adnoc), het twaalfde grootste oliebedrijf ter wereld. Adnoc werd in 2017 nog genoemd  als een van de honderd bedrijven die samen goed zijn voor 71 procent van alle broeikasgassen die sinds 1988 door de mens zijn uitgestoten. Volgens het Carbon Disclosure Project staat het bedrijf op de veertiende plaats van grootste uitstoters. 

Vorige week nog lag VAE onder vuur als organisator van COP28, omdat de president van het land de Syrische dictator Bashar al-Assad officieel heeft uitgenodigd op de VN-klimaatconferentie.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 3030   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 3030  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search For Common GroundSearch For Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.