Parochie en ‘Sans Papiers’ samen in strijd voor regularisatie

Nieuws

Parochie en ‘Sans Papiers’ samen in strijd voor regularisatie

02 oktober 2007

De Begijnhofkerk in hartje Brussel wordt deze week het centrum voor debat en actie van en voor mensen zonder papieren. Met de steun van de parochiegemeenschap bezetten tientallen mensen zonder papieren sinds gisteren de Kerk. Ze eisen van de toekomstige regering een oplossing voor de duizenden ‘Sans Papiers’ en clandestienen in ons land.

Naar schatting met 80 à 100.000 zijn ze, mensen zonder papieren, zonder verblijfsvergunning, ‘illegalen’, ‘clandestienen’. Niemand weet exact met hoeveel ze zijn, maar ze zijn er en dat weet wél iedereen. Hun levensomstandigheden zijn vaak schrijnend en hun leven wordt bepaald door het eindeloos en bang wachten op een antwoord over hun toekomst die in handen ligt van enkele politici en een reeks ondoorzichtige en onduidelijke wetten.

‘Moderne slaven’

“Ondertussen werken honderden van hen illegaal als afwasser, keukenhulp, groente- of fruitplukker of huisarbeider, en dat voor een erbarmelijk loon in vaak nog erbarmelijkere omstandigheden”, zegt Jean-Mathieu Lochten, pastoor van de Franstalige Begijnhofparochie. “Ze hebben geen voet om op te staan en zijn volledig overgegeven aan de willekeur en aan het misbruik van honderden gewetensloze werkgevers. Ze zijn de ‘moderne slaven’ van de 21ste eeuw en daar moet dringend een einde aan komen”.

Oude problemen, oude eisen

Het CSPL (Collectif des Sans Papiers en Lutte) en de Begijnhofparochie eisen van de nieuwe regering - als die er ooit komt! - dat ze tot een consensus komt om het probleem van de duizenden mensen zonder papieren op te lossen. De eisen zijn niet nieuw, maar nog steeds even dringend. De wet van 2006, waarin toenmalig Minister van Binnenlandse Zaken, Patrick Dewael, beloofde om iedereen te regulariseren die al drie jaar wacht op een beslissing van de asielinstanties, heeft immers het probleem van de ‘Sans Papiers’ niet opgelost.
Er is nood aan een nieuwe rechtvaardige en doorzichtige regularisatiewet en aan een rechtvaardige en menselijke immigratiepolitiek, zo klinkt het. “In een wereld waar alles en iedereen circuleert, kunnen we niet verder zonder een geloofwaardige en goed uitgebouwde immigratiepolitiek”, zei Marie Nasy van Ecolo gisteren op de persconferentie in de Begijnhofkerk. 
Daarnaast moet er een regularisatiegolf komen om de dossierachterstand van de voorbije 7 jaar bij te werken en moet er een onmiddellijke halt worden toegeroepen aan de verdere uitwijzing van mensen zonder papieren, totdat de nieuwe wet er is en totdat een permanente en onafhankelijke uitwijzingscommissie in het leven is geroepen. “Het is onmenselijk en krapuleus dat mensen worden uitgewezen terwijl er niets eens een regering is!”, zei Daniel Alliet gisteren bij de opening van de conferentie.

Politieke slagkracht

Verschillende politieke partijen steunen de acties en zijn bereid om mee te werken en om na te denken over gepaste oplossingen. Donderdagavond komen afgevaardigden van CD&V, SP-a, Spirit, CDH, SP en Ecolo samen met de vakbonden, Unizo en de mensen zonder papieren in de Begijnhofkerk om alle eisen te bespreken.