Patricia Espinosa wordt nieuwe VN-klimaatchef

De Mexicaanse Patricia Espinosa is benoemd tot het nieuwe hoofd van de Unfccc, de klimaatarm van de Verenigde Naties. Ze volgt Christiana Figueres op, die een cruciale rol speelde in het klimaatakkoord van Parijs.

  • CTBTO Photostream (CC by 2.0) Patricia Espinosa volgt Christina Figueres op als hoofd van het Unfccc. CTBTO Photostream (CC by 2.0)

Patricia Espinosa Cantellano brengt meer dan dertig jaar diplomatieke ervaring met zich mee. Ze was de Mexicaanse minister van Buitenlandse Zaken van 2006 tot 2012 en is momenteel ambassadeur in Duitsland. Ze speelde een belangrijke rol in heel wat multilaterale organen en is gespecialiseerd in klimaatverandering, duurzame ontwikkeling, gendergelijkheid en de bescherming van mensenrechten. In 2010 was ze voorzitter van de zestiende klimaattop in Cancun.

Figueres

Ze volgt Christiana Figueres op, die een belangrijke rol speelde in het totstandkomen van het historische klimaatakkoord in Parijs eind vorig jaar. Na de mislukte klimaattop in Kopenhagen eind 2009 werkte Figueres als hoofd van de Unfccc zes jaar lang aan het herstel van de relaties. VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon dankte Figueres voor haar ‘onschatbare steun en toewijding in het herstel van het vertrouwen tijdens de internationale klimaatonderhandelingen.’

De Costa Ricaanse Figueres heeft naar eigen zeggen alle vertrouwen in haar opvolgster. ‘Ik beschouw Patricia Espinosa als de juiste persoon op het juiste moment om het historische klimaatakkoord van Parijs uit te voeren’, zegt ze in een reactie. ‘Haar enorme ervaring, inzicht in het internationale klimaatproces en haar kennis van de cruciale link tussen klimaatactie en de Duurzame Ontwikkelingsdoelen zullen een enorme steun zijn om die belangrijke agenda’s in de volgende jaren te promoten.’

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 3205   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift