Paus werkt aan groene encycliek

Nieuws

Paus werkt aan groene encycliek

Paus werkt aan groene encycliek
Paus werkt aan groene encycliek

28 januari 2014

Paus Franciscus werkt aan een encycliek rond de relatie tussen mens en milieu. Die kan een belangrijke impact hebben op het gedrag van de 1,2 miljard rooms-katholieken in de wereld.

Veel details zijn er niet: de persdienst van het Vaticaan liet weten dat “de paus is beginnen schrijven aan een tekst rond ecologie”. Wanneer die er komt, is nog niet duidelijk. Ook is nog niet helemaal zeker dat de tekst uitgroeit tot een encycliek “omdat het project nog in een vroeg stadium is”, zegt het Vaticaan.

Groene paus

Dat Franciscus milieu belangrijk vindt, bleek al toen hij zijn gekozen naam bekendmaakte: hij noemde zichzelf naar Franciscus van Assisi, de patroonheilige van de dieren en het milieu. De paus had die naam gekozen, zei hij net na zijn verkiezing, omdat Franciscus “ons een diep respect voor de hele schepping bijbracht en bescherming voor ons milieu, dat al te vaak, in plaats van het goed te behandelen, uit winstbejag uitgebuit wordt.”

Sindsdien heeft Franciscus zich bij verschillende gelegenheden uitgesproken voor een betere zorg voor het milieu. Eerder deze maand preekte hij nog dat “God altijd vergeeft, de mens dat soms ook doet, maar de natuur nooit vergeeft, als ze mishandeld wordt.”