Peking krijgt “ventilatiecorridors”

V.T. Polywoda (CC BY-NC-ND 2.0)

Luchtvervuiling in China

De ventilatiecorridors bestaan uit een netwerk van parken, rivieren, snelwegen en lagere bebouwing waar wind vrij spel krijgt. Zo moeten de zones, tussen 200 meter en een kilometer breed, meer luchtcirculatie mogelijk maken in het stadsdeel Tongzhou. De stadsplanners van de Chinese hoofdstad willen zeventien van dergelijke corridors aanleggen in Tongzhou, waar tegen 2020 alle stadsdiensten naar verhuizen.

Op die manier willen ze vermijden dat het hitte-eiland rond Peking zich verder uitbreidt. Dat effect ontstaat doordat verharding zoals beton en asfalt meer hitte opneemt en hoogbouw in de stad de luchtcirculatie vermindert. Daardoor is het in Peking gemiddeld 3 graden warmer dan in het omliggende platteland.

Luchtvervuiling wegblazen

Maar de ventilatiecorridors moeten niet alleen de temperatuur verlagen. Ze moeten ook de noordenwind toelaten om luchtvervuiling weg te blazen. ‘Het is een goede manier om een kanaal van schone lucht te creëren tussen de buitenwijken en het stadscentrum, om de ergste luchtvervuiling in de regio te verminderen’, zegt Shi Guoliang, hoogleraar Milieustudies aan de Nankai-universiteit in Tianjin aan de krant China Daily.

Naast de zeventien corridors in Tongzhou zijn er nog eens vijftien voorgesteld voor het centrum van Peking, die er tegen 2035 moeten komen, en ook de naburige nieuwe economische zone Xiongan zal dergelijke corridors krijgen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.