Peking sluit laatste steenkoolcentrale

De Chinese hoofdstad Peking sluit uiterlijk volgend jaar de laatste overblijvende steenkoolcentrale en schakelt over op veel schonere en efficiëntere gascentrales.

Rodrigo (cc by-sa.0)

Vorige week nog werden twee centrales gesloten, waaronder een meer dan negentig jaar oude installatie. De stad wil uiterlijk in 2016 de laatste van de vier centrales, de China Huaneng Group steenkoolcentrale met een capaciteit van 845-megawatt, stilleggen. In de plaats komen vier nieuwe gascentrales die samen dubbel zoveel stroom zullen produceren als de steenkoolcentrales.

Smog

De overschakeling past in de strijd tegen het enorme smogprobleem dat Peking al jaren teistert. Peking kondigde vorig jaar al aan dat het de verbranding van steenkool, ook bij particulieren, wil verbieden tegen 2020.

Peking heeft zich voorgenomen om de vervuiling tegen 2017 te laten dalen met een kwart tegenover 2012. Maar die doelstelling wordt moeilijk nu steeds meer inwoners over een auto beschikken en het energieverbruik stijgt.

Klimaat

De vervanging van de centrales helpt ook de inspanningen van de Chinese overheid in de strijd tegen de klimaatverandering. China, momenteel de grootste uitstoter van broeikasgassen ter wereld, haalt nu nog bijna twee derde van de energiemix uit steenkool maar probeert dat aandeel te verkleinen.

De vervanging van de centrales voorkomt de uitstoot van zo’n 30 miljoen ton CO2 per jaar. In juli vorig jaar kondigde de Chinese overheid aan dat ze tweeduizend kleinere steenkoolmijnen zou sluiten.

Zonder jouw steun bestaat MO* niet.

Wil je dat MO* dit soort verhalen blijft brengen?
Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift

Word proMO* of Doe een gift