Pennsylvania wil drones verbieden in vogelbroedgebied

Nieuws

Pennsylvania wil drones verbieden in vogelbroedgebied

Pennsylvania wil drones verbieden in vogelbroedgebied
Pennsylvania wil drones verbieden in vogelbroedgebied

IPS

25 maart 2016

De Amerikaanse staat Pennsylvania overweegt een verbod op het gebruik van drones in natuurreservaten. Het voorstel komt na verschillende incidenten waarbij drones van particulieren broedgebieden binnendrongen.

Het verbod, waarover op 4 april vergaderd wordt door de Wildcommissie, moet gaan gelden voor de ruim 600.000 hectare natuurgebied van de staat. ‘Dit is het eerste jaar dat we hiermee te maken hebben’, zegt Travis Lau, woordvoerder van de commissie. ‘Mensen gebruiken drones tegenwoordig om foto’s te maken die ze niet op andere manieren kunnen maken.’

Aangifte

In de afgelopen weken drongen verschillende drones het vogelbroedgebied van Middle Creek binnen, op de grens van de county’s Lancaster en Lebanon, zegt Cheryl Trewella, opzichter voor de regio zuidoost van de Wildcommissie. Dat gebied is een rustplaats voor migrerende watervogels zoals sneeuwganzen en fluitzwanen, en een broedplaats voor standvogels.

‘Er komen veel mensen naar dit gebied om de ganzen te zien’, zegt Trewella. ‘Sommigen hebben gemeld dat er mensen met drones bezig waren, zodat onze opzichters dat konden controleren. We hebben enkele van die mensen kunnen achterhalen en zullen aangifte doen.’ Op het overtreden van het toegangsverbod staat een boete van maximaal 1500 dollar (ruim 1300 euro).

Het broedgebied is afgeschermd met metaaldraad en er staan borden die aangeven dat toegang verboden is. ‘Als iemand hier een drone laat vliegen, wordt daarmee de wet overtreden’, zegt Trewella. ‘En het is al verboden om het wildleven te verstoren.’ De commissie heeft afgelopen week nieuwe borden geplaatst, waar op staat dat gebruik van drones verboden is, zegt ze.

Adelaarsnest

Bij een ander incident in Codorus State Park, in de county York, meldde iemand dat er mogelijk een drone vlak langs een adelaarsnest vloog dat door de commissie met een webcam werd gevolgd. ‘Iemand bekeek de beelden van de webcam en meldde dat hij een geluid hoorde dat leek op dat van een drone’, zegt Lau. ‘We zijn gaan kijken, maar hebben niets aangetroffen. Maar het kan zijn dat de beelden vertraagd binnenkwamen.’

Verstoring van een adelaarsnest kan leiden tot het verlies van een ei of kuiken.

Verstoring van een adelaarsnest kan leiden tot het verlies van een ei of kuiken, zegt hij. En de daders kunnen aangeklaagd worden voor het plunderen van het nest. ‘De boetes daarvoor kunnen oplopen tot duizenden dollars.’

Lau legt uit dat ganzen en zwanen Middle Creek aandoen op hun lange migratieroute naar broedplaatsen in het Noordpoolgebied. ‘Deze tussenstops zijn belangrijke rustmomenten. Sommige vogels blijven wel twee weken voordat ze het volgende deel van de route afleggen. We willen niet dat mensen de grenzen overschrijden door de rust van deze watervogels te verstoren.’

Uit het nest gejaagd

De migrerende watervogels zijn niet de enige zorg van de commissie. Voor veel andere soorten is het natuurgebied een broedplaats. ‘Elke verstoring kan het verschil betekenen tussen het slagen of mislukken van een nest’, zegt Lau. ‘Als ouders van hun nest gejaagd worden tijdens het broeden, vooral op koudere dagen, bestaat het risico dat de eieren niet uitkomen.’

Als de jongen net uit het ei zijn, bestaat ook het risico dat ze uit het nest gejaagd worden door lawaaiige drones. ‘Als dat gebeurt voordat ze er klaar voor zijn, belanden ze op de grond en zullen ze wellicht niet meer in staat zijn ooit hun eerste vlucht te maken’, zegt Lau.

Versnelde hartslag bij beren

Niet alleen vogels, maar ook andere wildsoorten hebben te maken met overlast van drones, blijkt uit een studie die vorig jaar werd gepubliceerd in het tijdschrift Current Biology. Die wees uit dat zwarte beren in Minnesota, die waren uitgerust met hartmonitors, een versnelde hartslag lieten zien op het moment dat er drones in de buurt waren. Bij één beer verviervoudigde de hartslag zelfs, van 41 slagen per minuut tot 160.

Een studie wees uit dat zwarte beren in Minnesota een versnelde hartslag lieten zien op het moment dat er drones in de buurt waren.

Het niet-wetenschappelijke gebruik van drones is verboden in nationale parken en reservaten die onder beheer van de Fish and Wildlife Service in de VS vallen. In april 2014 signaleerden vrijwilligers in het Zion National Park hoe een drone een kudde dikhoornschapen angstig maakte. Naar verluidt werd de kudden uiteen gejaagd, waarbij lammeren van de volwassen schapen gescheiden werden.

In datzelfde jaar werden in Pennsylvania twee wetsvoorstellen ingediend over drones. Eén was bedoeld om jagers te verbieden drones te gebruiken, het andere voorstel moest dierenrechtenactivisten verbieden de onbemande vliegtuigjes te gebruiken om jagers en vissers lastig te vallen. Beide wetsvoorstellen haalden het niet in Pennsylvania. In Alabama en Illinois werden soortgelijke wetten wel aangenomen.

Jagers

Verschillende wetgevers klaagden eerder dat dierenrechtengroep People for the Ethical Treatment of Animals (PETA) op zijn website een drone te koop aanbood voor activisten. Daarmee zouden zij illegale jacht en visserij kunnen opsporen.

Woordvoerder Lindsay Rajt van PETA zegt dat zijn organisatie is gestopt met het verkopen van drones na de publicatie van de studie over de zwarte beren in Minnesota. ‘Wij zouden een verbod in Pennsylvania steunen uit bezorgdheid over de impact van drones op dieren die nog niet bestudeerd zijn, maar mogelijk een stressreactie laten zien’, zegt Rajt.

‘Maar we zouden een stap verder willen gaan en ook jagen willen verbieden. Wat levert meer stress op bij dieren dan iemand die je achtervolgt met de bedoeling je te doden?’