Slechts 10 procent van de pensioenfondsen stemt beleid af op de klimaatdoelstellingen van Parijs

Pensioenfondsen maken zich niet druk om klimaatrisico’s

John O'Shea CC BY-NC 2.0

 

Van 87 procent van het vermogen dat de honderd grootste publieke pensioenfondsen ter wereld beheren, is niet precies duidelijk aan welke klimaatrisico’s het blootstaat. Dat concludeert het Asset Owners Disclosure Project (AODP).

Slechts 20 procent van de pensioenfondsen heeft klimaatscenario’s losgelaten op zijn investeringsportfolio’s. En slechts 10 procent van de pensioenfondsen heeft officieel beloofd zijn beleid af te stemmen op de klimaatdoelstellingen van Parijs. Nog eens 25 procent heeft een of andere vorm van klimaatbeleid ontwikkeld. Bij 65 procent is dat helemaal niet het geval, constateert het AODP.

Volgens AODP zijn pensioenfondsen zich het meest bewust van risico’s die investeringen in fossiele brandstoffen met zich meebrengen. Die bewustwording heeft zich echter nog niet vertaald in actie, aangezien een overgrote meerderheid van de fondsen (85 procent) geen officieel beleid heeft om zich terug te trekken uit de steenkoolindustrie.

Waardevernietiging

De helft van de pensioenfondsen staat wel op een of andere manier in contact met bedrijven die veel CO2 uitstoten, maar die contacten gaan vooral over meer openheid en zijn niet zozeer bedoeld om die bedrijven aan te zetten tot actie, zegt het AODP.

In totaal zou een bedrag van 9800 miljard dollar niet beschermd zijn tegen economische schokken die samenhangen met de klimaatverandering.

In totaal zou een bedrag van 9800 miljard dollar ‘niet beschermd’ zijn tegen economische schokken die samenhangen met de klimaatverandering.

‘Natuurrampen zoals overstromingen, stormen en zeespiegelstijging kunnen grote impact hebben op vastgoed en infrastructuur, en van de ene op de andere dag waarde vernietigen of de de verzekeringspremies doen stijgen.’

Het Zweedse pensioenfonds AP4, het Franse FRR en het Nederlandse pensioenfonds ABP behoren tot de koplopers als het gaat om afstemming op de klimaatverandering. Zij krijgen allemaal een AAA of AA rating.

Ook andere Nederlandse pensioenfondsen, zoals het pensioenfonds Zorg en Welzijn (rating BBB) en BPF Bouw (rating BBB) staan relatief hoog in de ranglijst van het AODP. Veel achterblijvers zijn te vinden in Noord- en Zuid-Amerika.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.