Pers mag geen gênante vragen stellen tijdens Chinees bezoek

Nieuws

Pers mag geen gênante vragen stellen tijdens Chinees bezoek

Pers mag geen gênante vragen stellen tijdens Chinees bezoek
Pers mag geen gênante vragen stellen tijdens Chinees bezoek

Charley Dossche

03 mei 2012

De Chinese vice-premier en coming man van de regerende Volkspartij Li Keqiang heeft gisteren in Brussel halt gehouden tijdens zijn negendaagse bezoek aan Europa. China vraagt de EU om een vrijere uitwisseling van hoogtechnologisch materiaal, inclusief wapens. Zoals tijdens de meeste Chinese bezoeken werd er geen persmoment voorzien.

Naar aanleiding van het bezoek van de vice-premier heeft Peking laten weten dat de EU maar eens een einde moet maken aan het wapenembargo tegen China. In 1989 werd het embargo ingevoerd na de bloedige onderdrukking van de studentenopstand op het Tiananmenplein

Wederzijds respect

‘Beide partijen moeten elkaar respecteren’, liet de Chinese ambassadeur Wu Hailong in afwachtig van het bezoek weten aan EUObserver. ‘We moeten de wijze waarop de andere partij zich ontwikkelt appreciëren en onze geschillen fatsoenlijk bijleggen.’ Dan pas kunnen volgens hem de relaties ‘bloeien’.

Dinsdag liet hij in de Financial Time al weten dat de EU en China moeten streven naar een evenwaardig partnerschap gebaseerd op respect en vertrouwen. ‘De controle over de export van hightechproducten, lees wapens, verminderen zou bevorderlijk zijn voor de economische banden tussen China en Europa’, aldus Hailong.

Dissident Guangcheng

De discussie rond de mensenrechten laaide de laatste tijd opnieuw op nadat de blinde dissident Chen Guangcheng ontsnapte aan zijn huisarrest en onderdook in de Amerikaanse ambassade. Hij kreeg in 2010 huisarrest nadat hij zijn gevangenisstraf van vijf jaar had uitgezeten. Guangcheng beschuldigt de overheid van gedwongen abortussen en sterilisaties en komt op voor het platteland.

De EU dringt er bij de Chinese overheid op aan om ‘terughoudendheid te tonen in zijn aanpak van de activist en zijn familie met rust te laten.’ Vorige week verscheen een filmpje op Youtube waarin Guangcheng aan premier Wen vraagt om een einde te maken aan de corruptie en de misdadigers te straffen. ‘De lokale leiders zullen zelf nooit een einde maken aan de corruptie dus moet u in actie schieten’, luidt de boodschap voor de Chinese premier.

Daarnaast zijn er nog andere onderwerpen van discussie. De CO2-uitstoot van ’s werelds tweede economie bijvoorbeeld. Ook de Chinese producten die aan dumpingprijzen de Europese markt overspoelen. Daarnaast is er ook de Chinese regelgeving op de export van mineralen die door de EU worden gebruikt bij de productie van gsm’s en hoogtechnologische wapens.

‘Als we “designed in Europe” combineren met “made in China” en de Europese technologieën toepassen op de Chinese markt, zullen de resultaten verbazingwekkend zijn’

Ondertussen heeft Li verklaard dat hij de toekomstige economische banden wil baseren op massa-export naar Europa. ‘Als we “designed in Europe” combineren met “made in China” en de Europese technologieën toepassen op de Chinese markt, zullen de resultaten verbazingwekkend zijn’, aldus de vice-premier.

Geen persconferentie

Het is stilaan een traditie aan het worden dat journalisten tijdens Chinese staatsbezoeken geen vragen kunnen stellen. Ook nu kon de pers enkel foto’s nemen van het bezoek in de Europese wijk. ‘Wat kan ik zeggen? Beide partijen moeten overeenkomen en meer dan dit konden we niet regelen’, was de reactie van Pia Ahernkilde, woordvoerster van de Europese Commissie. ‘Wie vragen heeft over media-arrangementen verwijs ik door naar onze Chinese partners’, aldus Ahernkilde. Op EUObserver stond te lezen dat de EU-instituties op die manier willen voorkomen dat Li gênante vragen krijgt voorgeschoteld.

Wang Xining, woordvoerder van de Chinese ambassade voor de EU zegt dat hij gefrustreerd is door de reacties op de regeling rond persmomenten. ‘Het is gewoon een regeling volgens het protocol. Het is in China niet de gewoonte om, zoals in Europa, altijd een persconferentie te voorzien als een president of een minister op bezoek is.’

Oost-Europa

Li heeft er net bezoeken aan Rusland en Hongarije opzitten. ‘Het bezoek heeft aangetoond dat China geïnteresseerd is in de Centraal- en Oost-Europese markten’, meent de vice-voorzitster van de EU-delegatie voor Chinese Relaties Iliana Ivanova. Peking heeft inspanningen geleverd om de import van Europese landen uit te breiden, net als zijn investeringen in Europa, meldt het Chinese dagblad Chinadaily.

‘China en de Europese landen zouden de positieve gevolgen van hechtere economische relaties snel moeten voelen waardoor ze de banden nog meer zullen aanhalen’, aldus Ivanova. ‘Als we kijken naar de handel tussen de Oost-en Centraal-Europese landen, zien we dat die snel groeit.’

Rusland was het eerste land dat de vice-premier tijdens zijn Europese reis mocht verwelkomen. Moskou blijft een belangrijke internationale partner voor China. ‘Door samenwerking kunnen beide landen hun competitiviteit verhogen’, verklaarde Li tijdens zijn bezoek aan Moskou. ‘Ook op vlak van internationale politiek kunnen we elkaar steunen en streven naar respect voor de principes van de Verenigde Naties en het eerbiedigen van de grondregels voor internationale betrekkingen.’