Personeel eist strengere veiligheidsmaatregelen

Nieuws

Personeel eist strengere veiligheidsmaatregelen

Thalif Deen

24 november 2003

Toen Ché Guevara in 1964 bij een aanslag op het VN-hoofdkwartier ongedeerd bleef, grapte hij nadien dat de explosie zijn toespraak meer smaak had gegeven. Maar in tijden van zelfmoordcommando's maakt niemand in het VN-hoofdkwartier nog grapjes over aanslagen. Het personeel eist dat iedereen, ook diplomaten en ambassadeurs, gescand worden op bommen en explosieven.

Guy Candusso, de vice-president van de Vakbond van VN-personeel, vindt dat het secretariaat van de Verenigde Naties nalaat om de 5.000 mensen te beschermen die op het hoofdkwartier werken. We hebben twee voorstellen gedaan aan het management, maar beide werden afgewezen, zegt Candusso aan IPS. Het eerste voorstel was om alle personen die het VN-gebouw betreden door metaaldetectoren te sturen. De tweede eis luidde dat alle personeelsleden moeten kunnen beschikken over gasmaskers in het geval van een biologische of chemische aanval.

Raar maar waar: diplomaten, personeelsleden en VN-correspondenten die het hoofdkwartier in New York betreden, doen dat zonder enige vorm van veiligheidscontrole. De veiligheidsdiensten van de VN inspecteren ook nooit de voertuigen waarmee de 191 permanente vertegenwoordigers dagelijks naar hun werk pendelen.

Candusso vindt dat diplomatieke onschendbaarheid geen reden mag zijn om nonchalant met de veiligheid om te springen. Iedereen die het gebouw betreedt, moet veiligheidscontroles ondergaan, ook de ambassadeurs

De VN hebben voor internationale terreurgroepen niet langer het aura van onschendbaarheid. Op een videoband verklaarde Osama bin Laden in november vorig jaar dat de Verenigde Naties een agent zijn van de Verenigde Staten en dat de organisatie slechts een misdadig wapen zijn. Sindsdien zijn de VN tweemaal het doelwit van een aanslag geweest. Bij de aanslag van 19 augustus op het Iraakse hoofdkwartier van de VN in Bagdad kwamen 22 VN-personeelsleden om, waaronder ondersecretaris-generaal Sergio Vieira de Mello. Honderdvijftig anderen werden verwond door de bom. De tweede aanval vond plaats op 22 september. Bij die zelfmoordaanslag op een parkeerterrein bij het hoofdkwartier kwam toen een Iraakse bewaker om het leven.

Annan verklaarde donderdag dat de nieuwe dreigingen hem ertoe dwingen om meer geld vrij te maken voor de beveiliging van de VN-gebouwen in New York en elders. Volgens Candusso helpen extra miljoenen niet zolang het veiligheidssysteem in New York zo lek blijft.

Het budget voor veiligheid is de jongste jaren al gestegen van één naar 75 miljoen dollar. Zelfs een miljard dollar helpt niet zolang niemand verantwoording verschuldigd is.

De vakbondsman verwijst naar het feit dat niemand binnen het secretariaat verantwoordelijk werd gesteld voor de gebrekkige beveiliging van het VN-hoofdkwartier in Bagdad. Twee lagere VN-functionarissen - Ramiro Lopes da Silva en Tun Myat - moesten begin deze maand ontslag nemen nadat een speciale commissie onder leiding van de Finse ex-president Maarti Ahtisaari tot de conclusie was gekomen dat de beveiliging ondermaats was. Volgens Candusso zoekt het secretariaat enkel naar schuldigen die onderaan de ladder staan. Niemand op het hoogst niveau neemt de verantwoordelijkheid op.

Vorige maand benoemde Annan een vierkoppig expertenteam onder leiding van Gerald Walzer om de veiligheid op het hoofdkwartier te verbeteren We zullen actie ondernemen, belooft Annan. Maar ik wil niet vooruitlopen op de resultaten van het onderzoek.

Of het diplomatieke korps zal toelaten dat er in hun tassen wordt geneusd, is zeer de vraag. De diplomaten reageren doorgaans heftig op de inperking van privileges en vrijheden. Toen er in september een rookverbod werd afgekondigd in de VN-gebouwen, liet de Russische ambassadeur Sergei Lavarov zich ontvallen dat Annan zijn ondergeschikten mag vertellen wat ze mogen doen en laten, maar niet de leden van de diplomatieke missies. Het VN-gebouw is eigendom van alle lidstaten en de secretaris-generaal is gewoon een aangeworven manager.

De eerste aanslag op een VN-doelwit vond plaats tijdens een toespraak van Ernesto Ché Guevara voor de Algemene Vergadering in december 1964. De speech van de Argentijns-Cubaanse revolutionair werd overstemd door een explosie toen vanop de East River een antitankraket werd afgevuurd op het 39 verdiepingen tellende hoofdkwartier van de VN. Het projectiel mistte zijn doel volledig en kwam in de rivier terecht.