Ministerie van Milieu weigert wet te tekenen

Peru houdt wet tegen die mijnbouwbedrijven in moeilijkheden zou vrijstellen van milieueisen

Euyasik / Wikimedia (CC BY-SA 4.0)

De Yanacocha goudmijn nabij Cajamarca in Peru

Het Peruaanse parlement had een wet goedgekeurd die mijnbouwbedrijven in financiële moeilijkheden vrijstelt van het naleven van milieunormen. Maar het ministerie van Milieu heeft die wet nu tegengehouden.

Het zogeheten wetsontwerp 412 werd in oktober vorig jaar ingediend door de rechtse partij Fuerza Popular. Het houdt in dat mijnbouwbedrijven die in economische moeilijkheden zitten, of geherstructureerd worden onder de faillissementswetgeving, niet moeten voldoen aan de criteria van bepaalde milieuvergunningen.

Speciaal mechanisme

Ondanks felle tegenkanting van zowel de regering als milieuorganisaties werd het voorstel goedgekeurd door het parlement, dat een speciaal mechanisme hanteerde om de uitvoerende macht buitenspel te zetten.

Maar het ministerie van Milieu heeft nu geweigerd om de wet te ondertekenen, en vraagt aan het parlement om het wetsvoorstel te herzien.

‘We verwerpen de goedgekeurde tekst ten stelligste, omdat het mijnbouwbedrijven in een precaire economische situatie of faillissement juridisch in staat stelt om de volksgezondheid aan te tasten en het geen enkele bescherming van het milieu garandeert’, zegt het ministerie in een verklaring. Het ministerie roept het parlement op om de tekst opnieuw te evalueren, aangezien hij in zijn huidige vorm ‘de bevolking, het milieu en de natuurlijke hulpbronnen in gevaar brengt’.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2938   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift