Peruaans leger plant offensief tegen Lichtend Pad

Nieuws

Peruaans leger plant offensief tegen Lichtend Pad

Ángel Páez

18 mei 2010

Het Peruaanse leger bereidt een groot offensief voor tegen de restanten van Lichtend Pad, de maoïstisch geïnspireerde organisatie die dertig jaar geleden de wapens opnam tegen de regering.

Op 2 september 2009 haalde Lichtend Pad een Mi-17-helikopter neer in de vallei rond de rivieren Apurimac en Ene (Vrae). Daarbij kwamen drie militairen om. De generale staf besloot toen zijn strategie om te gooien.

De nieuwe strategie is uitgestippeld door een groep militaire adviseurs uit Israël, onder aanvoering van Israel Ziv. Ziv, een gepensioneerd brigadier-generaal, heeft een eigen bedrijf, Global CST, dat ook het Colombiaanse leger onder zijn klanten telt.

“Er zijn elite-eenheden gevormd, het inlichtingen- en communicatiesysteem is gemoderniseerd, er zijn nachtkijkers aangekocht, en de beslissing is genomen om Mi-17-transporthelikopters en Mi-25-gevechtshelikopters te kopen”, zeggen bronnen bij de generale staf van het leger. “Dit betekent dat de oorlog definitief een nieuwe fase zal ingaan.”

Moeilijk toegankelijk

De resterende groep van Lichtend Pad concentreert zijn activiteiten in de moeilijk toegankelijke Vrae-zone, waar je zowel Andesbergen tot 3500 meter hoog vindt als dichtbegroeid Amazonewoud.

De leider is Víctor Quispe Palomino, afkomstig uit Chuschi, de plaats waar Lichtend Pad dertig jaar geleden haar gewapende strijd begon. Quispes vader was een van de stichters van Lichtend Pad.

Volgens de Waarheids- en Verzoeningscommissie, die de Peruaanse burgeroorlog onderzocht, vielen van 1980 tot 2000 69.000 doden, vaak boeren die door de maoïsten gedood werden omdat ze niet wilden meevechten.

Gevaar

Volgens de Peruaanse journalist Gustavo Gorriti, die een belangrijk boek schreef over Lichtend Pad, zet Víctor Quispe de gewapende strijd voort maar hanteert hij andere methodes en valt hij de bevolking niet aan.

In de Vrae-regio betekent Lichtend Pad nog steeds een gevaar, althans op tactisch vlak, zegt Gorriti aan IPS. “Ze heeft meer wapens, meer munitie, een betere bevoorrading en logistiek, en een ruime kennis van de Vrae-zone, omdat ze daar al vele jaren aanwezig is.”

Maar strategisch en politiek betekent Lichtend Pad geen gevaar meer, “omdat ze is teruggedrongen tot de Vrae. Ze heeft er zich comfortabel gevestigd met de steun van de bevolking en met financiering uit verschillende bronnen, onder meer de drugshandel. Vanuit politiek oogpunt is hun bereik zeer beperkt en zwak.”

Coca

De belangrijkste steun krijgt Lichtend Pad van de bevolking die coca teelt of ergens in de cocaïneproductie actief is. Volgens de laatste volkstelling van 2007 is Ayacucho de op twee na armste regio van Peru.

“De belangrijkste vijand is de drugshandel”, zegt Roberto Chiabra, voormalig legercommandant en defensieminister in de regering van Alejandro Toledo (2001-2006). “Lichtend Pad doodt de bevolking en de autoriteiten niet meer omdat iedereen van de drugshandel leeft. Als het probleem alleen Lichtend Pad was geweest, dan had een militaire oplossing volstaan.”

In de vallei van Huallaga, in de Amazoneregio’s Huánuco en San Martín, waar coca geproduceerd wordt, bestaat nog een andere groep van Lichtend Pad. Maar de overheid beschouwt die als een bende drugshandelaars en laat die strijd daarom over aan de politie.