Pesticiden schadelijk voor bijen

Drie algemeen gebruikte pesticiden vormen een acuut risico voor honingbijen. Dat blijkt uit een rapport van het Europese agentschap voor Voedselveiligheid EFSA.

Wetenschappers zoeken al jaren naar de reden waarom de bijenpopulaties vrijwel overal ter wereld achteruit boeren. Dat is mogelijk het gevolg van een verdwijnende habitat en verdwijnend voedsel, van gsm-straling of van het gebruik van pesticiden.

Het Europese voedselveiligheidsagentschap EFSA wijst alvast in de richting van die laatste theorie. Het EFSA gaat niet zover te besluiten dat de pesticiden verantwoordelijk zijn voor de achteruitgang, maar stelt wel duidelijk dat ze schadelijk zijn voor bijen.

Neonicotinoïden

Het agentschap heeft het specifiek over neonicotinoïden, bij de meest gebruikte pesticiden wereldwijd. Het onderzocht drie varianten die vooral door het Duitse Bayer en Zwitserse Syngenta geproduceerd worden.

Volgens de EFSA blijven schadelijke residu’s achter in de pollen en de nectar van de planten die ermee behandeld worden. Het agentschap raadt daarom aan om de stoffen enkel nog op planten te gebruiken die niet aantrekkelijk zijn voor bijen, zoals suikerbieten, maar niet meer op planten zoals maïs of zonnebloemen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.