Petrobras ontsluit gasvoorraden uit hartje Amazone

Nieuws

Petrobras ontsluit gasvoorraden uit hartje Amazone

Mario Osava

08 juni 2005

Hoe breng je de gasvoorraden uit het hart van het Amazonegebied op een veilige manier naar de bewoonde wereld? Het Braziliaanse staatsoliebedrijf staat voor een moeilijke oefening in duurzaam ondernemen. Met het milieu lijkt het nog wel te lukken, maar de gaspijpleiding zorgt voor een moeilijk te controleren toevloed van gelukzoekers.

Tegen eind volgend jaar moet ze klaar zijn, de 650 kilometer lange pijpleiding die het gas uit Urucú, het hart van het Amazonewoud, transporteert naar Manaus, de hoofdstad en de industriële hub van de noordwestelijke deelstaat Amazonas. Het eerste deel van het traject, van Urucú naar het rivierstadje Coari, ligt er al sinds 1998. Om de pijpleiding te vervolledigen, moet nog 365 kilometer worden overbrugd tussen de tussenstop in Coari en Manaus zelf. Het traject moet een gebied overwinnen waar de jungle, moerassen en rivieren meester zijn.

De Braziliaanse overheid doet er alles aan om de schade aan de jungle tot een minimum te beperken: de nieuwe pijpleiding komt anderhalve meter onder de grond of het water te liggen. Om de 30 kilometer is er een elektronische schakel en een afsluitklep die automatisch sluit bij een ongeval. De bouw van de pijpleiding gaat niet gepaard met de aanleg van snelwegen: al het materiaal wordt via de rivier vervoerd.

“Maar de bouw van het bestaande stuk (Urucú-Coari) heeft behoorlijk wat negatieve gevolgen gehad op sociaal gebied, zegt Marta Valeria Cunha van de katholieke Pastorale Landcommissie. “Het havenstadje werkte als een magneet in het verpauperde gebied. Als gevolg van de massale migratie is de bevolking van het stadje van 38.000 zielen verdrievoudigd tot 100.000 mensen op enkele jaren tijd.

Coari kan de toevloed amper de baas. Vorige maand verschenen op één dag 2.000 nieuwkomers. Ze sloegen hun tenten op aan de rand van de stad. Vrijwel meteen braken er vechtpartijen uit met de autochtonen van Coari. Verschillende mensen raakten daarbij gewond en 50 anderen belandden achter de tralies. De plotse toevloed van migranten zorgt voor een opstoot van kinderprostitutie, geweld, aids, druggebruik en tienerzwangerschap, zegt de Pastorale Landcommissie.

Cunha houdt hart vast voor de toekomst. De aanleg van het tweede stuk zal nog meer arbeiders vergen, want over 365 kilometer moet een strook van 20 meter ontbost en overbrugd worden. Het gaat om tijdelijke en slecht betaalde jobs, maar het vooruitzicht lokt mensen van heinde en ver, zegt Cunha. De lokale overheid doet er alles aan om mensen te lokken.

De kerkelijke groep wil erop toezien dat de woonkernen langs de rivier de Solimões ook kunnen profiteren van het project en niet enkel de industriële elite van Manaus.

De milieuminister van de deelstaat Amazonas, Virgilio Viana, geeft toe dat er een aantal fouten gemaakt zijn bij de aanleg van het traject Urucú-Coari, maar benadrukt dat die worden gecorrigeerd. De regering en Petrobras hebben vorig jaar een sociaal programma gelanceerd in de 131 dorpen langs het traject van de pijpleiding. De inwoners daar krijgen nu terugbetaling van dokterskosten. Ze krijgen ook juridische bijstand, ecologische opvoeding en kredieten om duurzaam te ondernemen, zegt de minister. Voor de aanleg van de nieuwe sectie van de pijpleiding is uitvoerig overlegd met de inwoners van het gebied en met een team van wetenschappers van de lokale universiteit.

Petrobras financiert projecten voor de bouw van scholen, voor sportactiviteiten voor jongeren en programma’s om de ondervoeding tegen te gaan, zegt Giovanni Paiva, de verantwoordelijke voor de Amazoneregio van het staatsoliebedrijf. Petrobras beroemd zich erop dat er nog geen enkel ernstig ongeval geweest is met haar installaties in de Braziliaanse Amazone. (MM/ADR)