Petrocaribe wordt “schild tegen honger”

Nieuws

Petrocaribe wordt “schild tegen honger”

Humberto Márquez

15 juli 2008

Venezuela zal zeventien landen in Centraal-Amerika en de Caraïben nog gunstigere betalingsvoorwaarden toestaan voor olieleveringen. Naarmate de olieprijs verder stijgt, wordt de deal nog voordeliger. Andere afspraken in het kader van het Venezolaanse Petrocaribe-initiatief moeten ook de voedselproductie opkrikken.

Zolang de referentieprijs voor Brentolie uit de Noordzee boven de 100 dollar per vat blijft, moeten de landen die deel uitmaken van Petrocaribe maar 40 procent van hun oliefacturen uit Venezuela binnen de 90 dagen betalen. Als de prijs boven de 200 dollar per vat uitkomt, vermindert dat aandeel zelfs tot 30 procent. Dat heeft de Venezolaanse president Hugo Chávez dit weekend bekend gemaakt op een top van Petrocaribe in Maracaibo.

Petrocaribe werd in 2005 opgezet door Venezuela om arme landen in de regio te helpen. Naast Cuba, dat 92.000 vaten olie per dag krijgt uit Venezuela, maken ook Antigua en Barbuda, de Bahamas, Belize, Dominica, de Dominicaanse Republiek, Grenada, Guatemala, Guyana, Haïti, Honduras, Jamaica, Nicaragua, St. Kitts en Nevis, St. Vincent en de Grenadines en Suriname deel uit van het samenwerkingsverband. Die landen ontvangen samen nog eens ongeveer 86.000 vaten olie per dag uit Venezuela.
 
Tot hiertoe moesten de lidstaten van Petrocaribe 50 procent van hun oliefacturen uit Venezuela binnen de 90 dagen betalen. De rest van het bedrag wordt omgezet in leningen over 25 jaar, met een gratieperiode van twee jaar een interest van amper één procent. Volgens Venezuela hebben de betrokken landen daarmee de afgelopen drie jaar al 921 miljoen dollar uitgespaard.

Bonen voor olie

Venezuela investeerde al een deel van zijn inkomsten uit de olieverkoop aan de Petrocaribelanden in de welzijnssector in die landen. Caracas wil nog meer aandacht schenken aan de humanitaire noden van zijn partnerlanden. “Petrocaribe moet een schild worden tegen de crisis, om ons te beschermen tegen honger” verklaarde Chávez op de top. Het samenwerkingsverband heeft nu ook een raad van Landbouwministers opgezet, die op 30 juli voor de eerste keer samenkomt in de Hondurese hoofdstad Tegucigalpa. Ze zullen onder meer maatregelen tegen de hoge prijzen voor kunstmest bespreken. Venezuela is een belangrijke producent van ureum en heeft goedkope leveringen van die kunstmestsoort aangeboden. Ook die facturen kunnen gespreid terugbetaald worden; de helft van het bedrag zou pas na de oogst moeten worden overgemaakt.

“Petrocaribe moet een schild worden tegen de crisis, om ons te beschermen tegen honger” Hugo Chávez

Venezuela is ook niet vies van ruilhandel. Chávez moedigde de partnerlanden nog eens aan hun oliefacturen te betalen “met vee, bonen of toeristische diensten.” Venezuela voert meer dan 60 procent in van de levensmiddelen die het nodig heeft, en door de ruilhandel kan het land deviezen sparen.

Venezuela voert traditioneel het hoge woord bij de bijeenkomsten van Petrocaribe, maar er kwamen ook voorstellen van de overige landen. De president van de Dominicaanse Republiek, Leonel Fernández, stelde voor een blok van de 57 armste olie-importerende ontwikkelingslanden te vormen, om samen afspraken te maken met de olieproducerende landen en maatregelen tegen de speculatie af te dwingen. Die wordt verantwoordelijk geacht voor een flik deel van de olieprijsstijgingen van de afgelopen jaren.