'Pinochet schuldig aan dood ex-president Montalva'

Nieuws

'Pinochet schuldig aan dood ex-president Montalva'

Daniela Estrada

22 augustus 2006

Oud-dictator Augusto Pinochet (1973-1990) is betrokken bij de dood van de voormalige Chileense president Eduardo Frei Montalva (1964-1970), die in 1982 overleed na een eenvoudige operatie. Dat zegt zijn dochter al jaren, maar nu gaf de chirurg toe dat de oorzaak ligt bij een mysterieuze chemische stof. Volgens de dochter zal de onderzoeksrechter mogelijk op korte termijn proberen in deze zaak de onschendbaarheid van Pinochet op te heffen.

“Volgens mij was er een chemische stof van buitenaf. Maar ik kan niet zeggen wat het was, wie het gebruikte of hoe het in zijn werk ging”, klonk het vorige week onverwacht tijdens een interview met twee plaatselijk Chileense televisiestation uit de mond van dr. Augusto Larraín. Hij is de chirurg die in 1982 oud-president Frei Montalva opereerde van een hernia.

Opschudding alom, want het is de eerste keer dat de chirurg publiekelijk spreekt over de dood van de voormalige Chileense president, tevens een van de leiders van de oppositie tegen Pinochet. Na de herniaoperatie ging zijn gezondheidstoestand plots sterk achteruit, en ging hij opnieuw onder het mes. Daarbij zag dr. Larraín “dat er geen tekens van zwelling of infectie waren. Met andere woorden: er waren geen kiemen - het was een volledig schoon en helder abdomen”.

Larraín zag wel iets “wat hij nog nooit eerder had gezien” en sindsdien nooit weer had gezien. “Het was absoluut duidelijk voor mij dat er een plaatselijke reactie op een chemische stof was. Iets heeft daar een ontstekingsreactie veroorzaakt”, zegt de arts. Volgens hem kan het veroorzaakt zijn door een chemisch product op een kompres tijdens de eerste ingreep.

In een reactie op de uitspraken van de arts zei de huidige Chileense president Michelle Bachelet dat het noodzakelijk is dat de waarheid aan het licht komt over het overlijden van Frei en dat de verantwoordelijken gestraft worden. “Niet alleen voor de familie, maar voor heel Chili”, zegt ze. Frei stond aan het hoofd van de christendemocraten; Bachelet is socialist. Beide partijen zitten momenteel samen in de regeringscoalitie.

“We kenden deze versie al, maar het was min of meer een schok om het van de arts zelf te horen. Het maakt ons nog zekerder van onszelf dat we de waarheid op het spoor zijn”, zegt Carmen Frei, dochter van en zelf voormalig senator in Chili. Zij is ervan overtuigd dat oud-dictator Pinochet erachter zit. “We weten allemaal dat er een persoon de macht had in ons land, en dat er geen blad bewoog zonder dat hij ervan wist (Pinochet’s eigen woorden, IPS). Alle vermoedens wijzen in dezelfde richting, zegt Frei.

De dochter zegt al sinds 2000 dat haar vaders dood werd veroorzaakt door tussenkomst van de scheikundige Eugenio Berríos. Dat is een voormalig agent van de DINA, de geheime politie tijdens de dictatuur, die via de intussen vermoorde kolonel Manuel Contreras onder rechtsreeks bevel van Pinochet stond. Volgens de advocaat van de familie Frei zijn er elementen die deze veronderstelling ondersteunen.

Frei zegt nog dat rechter Alejandro Madrid, die de zaak al zes jaar onderzoekt, mogelijk binnenkort zal proberen om de onschendbaarheid te laten opheffen van de nu 90-jarige Pinochet. Die moet voor elke zaak afzonderlijk worden opgeheven. Eerder deze maand keurde een rechter in Chili al de vraag voor de opheffing van de onschendbaarheid van Pinochet goed in de zaak van de verdwijning van de Spaanse priester Antonio Llido in 1975. De Chileense rechter was van oordeel dat het dossier zwaarwichtig genoeg is om Pinochet in beschuldiging te stellen. En vorige week vrijdag bekrachtigde het Hooggerechtshof de beslissing om hem zijn immuniteit te ontnemen in een zaak in verband met misbesteding van openbare fondsen.

De advocaat van Pinochet, Pablo Rodríguez, zegt dat hij zeker is dat de dood van president Frei te wijten was aan medische oorzaken en niet aan de tussenkomst van derden. “En als dat het geval was, ben ik absoluut zeker dat generaal Pinochet er niets mee te maken had en er niets van wist.” Volgens hem komt er elke keer dat de rechtbanken een uitspraak doen in verband met Pinochet (zoals afgelopen vrijdag) “een propagandacampagne op gang die erop gericht is een vijandige sfeer tegenover de ex-president te creëren.”