Piramide op grootste massagraf van Franco-dictatuur

Nieuws

Piramide op grootste massagraf van Franco-dictatuur

Piramide op grootste massagraf van Franco-dictatuur
Piramide op grootste massagraf van Franco-dictatuur

Inés Benítez

01 oktober 2013

Op de plaats van het grootste massagraf van de Franco-dictatuur komt een piramide. De constructie in het Zuid-Spaanse Málaga herdenkt de tienduizenden slachtoffers van de dictatuur.

De marmeren piramide wordt op de begraafplaats San Rafael in Málaga gebouwd. Op de begraafplaats, die in 1987 gesloten werd, bevond zich ooit het grootste massagraf van de burgeroorlog en de dictatuur van Francisco Franco (1936-1975).

Documenten geven aan dat hier tot de jaren 1950 4471 mensen zijn gefusilleerd omdat ze tot het republikeinse kamp behoorden. Ze werden in een massagraf gegooid.

Grootste opgravingscampagne

Van 2006 tot 2009 werden de resten van 2840 lichamen gevonden, tijdens de grootste opgravingscampagne in West-Europa. De opgraving kwam er na vier jaar aandringen van nabestaanden, vooral van de Vereniging tegen de Stilte en het Vergeten, die meer dan vierhonderd nabestaanden verenigt.

Veel slachtoffers zijn nog niet geïdentificeerd. De Universiteit van Málaga heeft DNA-stalen van de resten genomen. Door die te kruisen met genetisch materiaal van de nabestaanden hoopt men tot identificatie te komen.

Maar de huidige regering van Mariano Rajoy heeft de instantie die de opgravingen coördineerde afgeschaft en ook de middelen om de dure DNA-analyses uit te voeren.

Amnestiewet

In de veertig jaar onder Franco zijn 88.000 tot 130.000 mensen vermoord en in massagraven verdwenen op verschillende plaatsen in het land. Er zijn ook 30.000 baby’s geroofd.

Door de amnestiewet van 1977 is gerechtelijk onderzoek naar misdaden uit die periode niet mogelijk.

Het Platform voor een Waarheidscommissie heeft vorige week een campagne gelanceerd om vooral de aandacht van de Verenigde Naties erop te vestigen dat “er nog altijd meer dan 2500 massagraven niet opgegraven zijn.”

Op de piramide komen de namen van iedereen die op deze plaats gefusilleerd werd. In een crypte onder de piramide liggen de opgegraven lichamen. De rest van het verlaten terrein wordt een openbaar park.