Planten in tuincentra vol pesticiden

Nieuws

Planten in tuincentra vol pesticiden

Planten in tuincentra vol pesticiden
Planten in tuincentra vol pesticiden

IPS

23 april 2014

De sierplanten die in tuincentra worden verkocht, zitten vaak vol bestrijdingsmiddelen die zeer schadelijk zijn voor bijen. Dat blijkt uit nieuw onderzoek door Greenpeace in Nederlandse tuincentra.

Zonder het te beseffen zetten mensen planten en bloemen in hun tuin die vol bestrijdingsmiddelen zitten. Greenpeace kocht in de grote Nederlandse tuincentra 69 populaire planten, bollen en heesters van 31 verschillende soorten die aantrekkelijk zijn voor bijen en hommels.

De planten werden in een gespecialiseerd laboratorium onderzocht op bestrijdingsmiddelen, en de resultaten zijn schokkend: slechts één monster bevatte geen schadelijke pesticiden. Op alle andere monsters werden die wel aangetroffen, ook middelen die verboden zijn in de Europese Unie. Op de 69 monsters werden in totaal sporen van 505 pesticiden gevonden, een gemiddelde van meer dan 7 pesticiden per plant. Op 38 van de 69 planten werden pesticiden aangetroffen die niet zijn toegelaten in Nederland.

Bijen

De grote aanwezigheid van pesticiden op de sierplanten is met name slecht nieuws voor bijen, zegt Greenpeace. De bijenpopulaties doen het bijzonder slecht in Europa, door bijenziektes, gebrek aan bloemen en door bestrijdingsmiddelen. Dat kan grote economische gevolgen hebben, want bijen bestuiven drie kwart van de belangrijkste landbouwgewassen, waaronder appels, citrusvruchten, tomaten, druiven, olijven, bonen, komkommers, noten en kruiden. Bijen en hommels hebben wereldwijd een geschatte economische waarde van 265 miljard euro per jaar. Ook voor de biodiversiteit zijn ze onmisbaar.

“Het ergste is dat een aantal van de geteste planten in de tuincentra aangeprezen wordt als ‘bijvriendelijk’ ”, zegt Kees Kodde van Greenpeace. “De chemicaliën verspreiden zich in het milieu en in het oppervlaktewater en de bijen en andere insecten gaan voor de bijl. Tuincentra moeten van de telers eisen dat ze de gifstoffen niet langer gebruiken en inzetten op een gifvrije ecologische landbouw.”