Politiek getouwtrek over Spaanse waterhuishouding

Nieuws

Politiek getouwtrek over Spaanse waterhuishouding

Tito Drago

27 juni 2004

De nieuwe Spaanse regering van socialist José Luis Rodríguez Zapatero ligt onder vuur voor de manier waarop ze de waterproblemen van het land wil aanpakken. Milieuorganisaties eisen strengere maatregelen tegen de urbane wildgroei in kustgebieden. De conservatieve regeringen van de zuidelijke regio’s Valencia en Murcia zijn verontwaardigd over de beslissing dan toch geen water van de Ebro-rivier naar het zuiden om te leiden.

Een derde van het Spaanse grondgebied wordt bedreigd door de droogte. De regering plant grootscheepse herbebossingsprojecten en wil lang kusten en rivieren zones afbakenen waarin niet mag worden gebouwd. Momenteel zijn slechts 1 procent van de rivieren en 60 procent van de kustlijn op die manier afgebakend, aldus milieuminister Christina Narbona.

Voor de milieukoepel Ecologisten in Actie gaat de maatregel niet ver genoeg. De regering moet dringend iets ondernemen tegen de 40.000 illegale bouwwerken – vakantiehuisjes, kampeerterreinen, zelfs scholen – die momenteel in overstromingsgebieden staan. “De wilde verstedelijking belast de watervoorraden in de kustgebieden en zorgt voor overbevolking”, zegt architect Fernando Prats.

Het toerisme is Spanjes voornaamste bron van inkomsten. Het 41 miljoen inwoners tellende land ontvangt jaarlijks 55 miljoen buitenlandse bezoekers. Minister Narbona heeft al aangekondigd dat ze iets wil doen tegen een oude projectontwikkelaarstruuk. Vaak worden stukken bos in brand gestoken om vervolgens van de gemeente een bouwvergunning te krijgen. Narbona wil nu een wachttijd van 30 jaar invoeren voor het gebruiksdoel van een stuk grond kan worden veranderd.

Het meeste zoet water, 80 procent, wordt verbruikt in de landbouw. De vorige regering onder leiding van de José Maria Aznar van de conservatieve Partido Popular wilde het water van de Ebro-rivier in het noordoosten van het land omleiden naar de drogere provincies in het zuiden. Milieuminister Narbona noemt het idee absurd omdat de 900 kilometer kanalen erg duur zijn en het water onderweg over duizend meter hoge bergen moet worden gepompt. Bovendien dreigt er milieuschade aan het stroomgebied en de delta van de Ebro.

De regering Zapatero wil nu drie miljard euro investeren in ontziltingsinstallaties voor de Meditterane kustregio’s Valencia, Murcia, Catalonië en Andalusië. De conservatieve regeringen in het zuiden zijn niet echt blij met dit alternatief voor het Ebrowater. Ze vrezen dat het zout dat uit het zeewater wordt gehaald als giftige afvalstoffen opnieuw in zee zal worden gedumpt. (MC)

Tito Drago

Xml=7

Ref: eu en sc