Politiek gevaarlijk beroep voor Afghaanse vrouw

Nieuws

Politiek gevaarlijk beroep voor Afghaanse vrouw

Pajhwok Afghan News/IPS

09 juni 2005

Vrouwelijke politici in Afghanistan kunnen nauwelijks campagne voeren voor de parlementsverkiezingen van september, omdat het land te onveilig is. Deze week stelde de regering een commissie in die geweld tegen vrouwen moet bestrijden.

De commissie onder leiding van minister van Vrouwenzaken Masooda Jalal inventariseert welke incidenten plaatsvinden en vergadert elke drie maanden over mogelijkheden om de veiligheid te verbeteren.

Slechte beveiliging en de traditionele mannelijke dominantie in Afghanistan zorgen voor een oneerlijke vrouwencampagne, zegt Negar Khalaiz uit de provincie Nangarhar. Het is voor vrouwen in de dorpen te gevaarlijk om openbare bijeenkomsten bij te wonen, dus kunnen ze ook niet met mannen in gesprek gaan over hun problemen. Vrouwelijke kandidaten in Nangarhar kunnen niet vrij reizen en hebben nauwelijks geld om campagne te voeren, zegt zij.

Khalaiz, die directeur is van een vrouwenrechtenorganisatie, woonde zelf als afgevaardigde een noodbijeenkomst van de Loya Jirga (landelijke vergadering) in Kaboel bij. Toen ze thuiskwam, waren haar geld en bezittingen gestolen. Ik hou het stil omdat andere vrouwen daar misschien ontmoedigd door raken.

Khalaiz is een van de 23 vrouwen onder de 485 kandidaten die in Nangarhar strijden om veertien parlementszetels en negentien zetels in provinciale raden. Volgens voormalig minister van Vrouwenzaken Habiba Sarabi, heeft Afghanistan nog tijd nodig om te wennen aan vrouwen in de politiek. De samenleving is er nog niet klaar voor omdat Afghanistan nog volledig gedomineerd wordt door mannen, zegt ze.

Chandni Joshi, regiodirecteur voor Zuid-Azië van het Ontwikkelingsfonds voor Vrouwen van de Verenigde Naties (UNIFEM), ziet echter wel veranderingen. Er is meer ruimte ontstaan voor vrouwen in bestuursfuncties en er zijn vrouwenrechtengroeperingen die van zich laten horen. Sommige vrouwen staan op markten, zoals in India, en doen het goed als ondernemers, zegt Joshi. Er heerst onder de vrouwen een gevoel dat we vooruitgang boeken. Joshi wijst er wel op dat emancipatie een kwestie van lange adem is. Vrouwen hebben het hier zwaar te verduren gehad. Het kost tijd om een nieuwe weg in te slaan.

De afgelopen weken nam het geweld tegen Amerikaanse militairen in Afhanistan toe. Woensdag kwamen twee Amerikanen om bij een aanslag in zuidoost Paktika. Het was de tweede dodelijke aanval op Amerikaanse troepen in de provincie in minder dan een week. Ook in Kandahar, Paktia, Zabul, Khost en Uruzgan namen de aanvallen op Afghaans beveiligingspersoneel en Amerikaanse troepen de afgelopen weken toe. In Kandahar kwamen vorige week tenminste twintig mensen om bij een zelfmoordaanslag op een moskee.

Een regeringswoordvoerder zei deze week dat de aanslagen vermoedelijk bedoeld zijn om de parlementsverkiezingen van september te hinderen. Het is aannemelijk dat aanhangers van de Taliban en al-Qaeda dit moment kiezen om hun campagne tegen de verkiezingen te beginnen, zei de woordvoerder van de president, Javed Ludin.

Taliban-rebellen eisten deze week een aanslag op een burgerkonvooi van vrachtwagens in zuidoost Afghanistan op. Daarbij werden twee Pakistaanse chauffeurs gedood die goederen vervoerden die bestemd waren voor een Amerikaanse legerbasis.

Abdul Latif Hakimi, die gezien wordt als een van de woordvoerders van de Taliban, verklaarde tegenover buitenlandse media dat iedereen die werkt voor de Amerikanen, doelwit is. (JS/MM)