Politieke tweespalt in Indonesië over lockdown

Nieuws

Aantal besmettingen in Indonesië neemt snel toe

Politieke tweespalt in Indonesië over lockdown

Politieke tweespalt in Indonesië over lockdown
Politieke tweespalt in Indonesië over lockdown

IPS / Kris Janssens

22 juni 2021

In Indonesië neemt de druk op president Joko Widodo toe om strengere coronamaatregelen te nemen. Lokale overheden pleiten voor een volledige lockdown van de getroffen gebieden, maar de regering wil de economie sparen en zweert bij beperkingen op kleinere schaal.

ILO/F. Latief / Flickr (CC BY-NC-ND 2.0)

Veel Indonesiërs zouden vorige maand het reisverbod genegeerd hebben om tijdens de ramadanvakantie hun familieleden te bezoeken op één van de vele eilanden. Dat heeft het aantal besmettingen de hoogte in gejaagd.

ILO/F. Latief / Flickr (CC BY-NC-ND 2.0)

Indonesië is koploper in Zuidoost-Azië wat coronacijfers betreft. Na een triest dagrecord van ruim 14.000 besmettingen werd gisteren de kaap van 2 miljoen geregistreerde gevallen overschreden. Sinds het begin van de pandemie zijn er bijna 55.000 coronapatiënten overleden, op een bevolking van ongeveer 270 miljoen inwoners.

Reisverbod

Veel Indonesiërs zouden vorige maand het reisverbod genegeerd hebben om tijdens de ramadanvakantie hun familieleden te bezoeken op één van de vele eilanden. Dat heeft het aantal besmettingen de hoogte in gejaagd. Regionale politici pleiten daarom voor een grootschalige lockdown in steden en provincies waar de cijfers pieken.

Maar zo’n ingrijpende beslissing kan alleen op nationaal niveau genomen worden. De regering van president Joko Widodo blijft voorlopig werken met een systeem van kleurcodes. In de zogenaamde rode zones gelden vanaf vandaag extra maatregelen om het sociaal contact te beperken. Zo mogen horecazaken en kantoren maar op 25 procent van hun capaciteit draaien, zijn alle religieuze bijeenkomsten verboden en moeten toeristische attracties gesloten blijven.

Gezondheid én economie

Regio’s of steden hermetisch afsluiten zou nefast zijn voor de economie, zo redeneert de overheid. Zoals in veel landen zijn ook in Indonesië de belastinginkomsten de voorbije maanden teruggelopen, omdat het bedrijfsleven sputtert. Als mensen hun huizen niet uit kunnen, moet er bovendien voedselhulp georganiseerd worden.

Minister van volksgezondheid Budi Sadikin zei gisteren tijdens een persconferentie dat de president zowel op gezondheid àls op economie wil inzetten. Patiënten helpen, maar er tegelijk ook voor zorgen dat gezonde mensen niet besmet raken en aan het werk kunnen blijven.

Open brief

Vrijwilligersgroep LaporCovid-19 schrijft in een open brief aan de president dat hij de komende maanden geen aandacht zou mogen besteden aan economie of investeringen. De brief is ook ondertekend door vooraanstaande epidemiologen, een belangrijke gezondheidsdenktank en tal van burgerrechtenorganisaties.

‘De afgelopen dagen zijn we getuige geweest van een volksgezondheidscrisis met een grotere omvang dan wat we enkele maanden geleden hebben meegemaakt. De situatie zal de komende dagen erger worden’, staat in de brief.

Zorgwekkend

Ook de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) is bezorgd over de toestand in Indonesië. In een rapport dat vorige week verscheen, wordt de stijgende bezetting van het aantal ziekenhuisbedden ‘zorgwekkend’ genoemd. Omdat er nieuwe varianten opduiken, is er volgens het rapport ‘dringende actie’ nodig om de situatie in vele provincies onder controle te krijgen.

President Widodo wil vooral inzetten op snelle vaccinatie. Vanaf volgende maand zouden er elke dag één miljoen mensen een prik krijgen. Tegen halfweg 2022 moet ongeveer 70 procent van de bevolking volledig ingeënt zijn. Experts noemen dat plan onrealistisch, omdat er te weinig vaccins voorhanden zijn.