De man die dictator zal worden

Met zijn benoeming tot interim-president op donderdag, lijkt premier Shavkat Mirzyoyev goed op weg de nieuwe president van Oezbekistan te worden, in opvolging van de onlangs overleden dictator Karimov. 

  • kremlin.ru (CC0) Poetin en Mirzayoyev bij het graf van president Karimov kremlin.ru (CC0)

De Oezbeekse grondwet schrijft voor dat bij het overlijden van de president de voorzitter van de senaat interim-president wordt. Deze ruimde echter baan voor Mirzayoyev, omdat die laatste ‘meer ervaring heeft’. Het parlement bevestigde de keuze.

Binnen de drie maanden moeten er presidentsverkiezingen gehouden worden. Met een streng gecontroleerde media en een gebrek aan alternatief, kunnen de machtshebbers in Tashkent deze makkelijk naar hun hand zetten.

Vlak na de dood van de 78-jarige Karimov nam Mirzayoyev de organisatie van zijn begrafenis op zich, een sterke indicatie over de opvolging. Hij ontmoette bovendien Russisch president Poetin en premier Medvedev. Algemeen wordt aangenomen dat Mirzayoyev het beleid van zijn voorganger zal voortzetten.

Naast Mirzayoyev maakten volgens analisten en internationale media ook Rustam Azimov, de minister van Financiën, en het hoofd van de veiligsheidsdienst Rustam Inoyatov kans om Karimov op te volgen. De laatste is wel een bondgenoot van Mirzayoyev en zou vooral achter de schermen invloedrijk blijven.

De 59-jarige Mirzayoyev is premier van Oezbekistan sinds 2003. Daarvoor was hij gouverneur van de provincies Jizzax en Samarkand. Hij staat er om bekend opvliegend en agressief te zijn. Mensenrechtenorganisaties beschuldigen hem er van kinderarbeid te gebruiken in de katoenoogst, een belangrijk exportproduct van Oezbekistan.

Zonder jouw steun bestaat MO* niet.

Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift. 3190   proMO*’s steunen ons vandaag al. 

Word proMO* of Doe een gift