President van Turkmenistan aan de operatietafel

Nieuws

President van Turkmenistan aan de operatietafel

Muriel Denayer

23 juli 2009

Turkmenistan heeft er een nieuwe kankerkliniek bij. Het ziekenhuis inwijden door de eerste operatie door het staatshoofd zelf te laten uitvoeren? Prima idee, aldus de president.

De president van Turkmenistan, Kurbanguly Berdymukhamedov, opende op 21 juli een nieuw ziekenhuis dat zich zal specialiseren in het behandelen van kankers. Dit deed hij door zelf de eerste operatie uit te voeren: de president verwijderde een kwaadaardig gezwel uit het oor van zijn patiënt. Berdymukhamedov was niet geheel onvoorbereid doordat hij vroeger de opleiding tandheelkunde gevolgd heeft. Verder werd hij tijdens de operatie geassisteerd door andere artsen. De operatie verliep vlot.
Niyazov, de vorige president van Turkmenistan en beter bekend als de Turkmenbashi, sloot systematisch alle ziekenhuizen die er waren in het land, op het ziekenhuis in de hoofdstad Ashgabat na. Het medisch personeel bezorgde hij een nieuwe job door hen in het leger te werk te stellen. Sinds president Berdymukhamedov in 2006 aan de macht kwam, probeert deze het sociale systeem opnieuw op te bouwen. De ingebruikneming van dit nieuwe ziekenhuis is in die zin een grote stap.