Presidentsverkiezingen Dominicaanse Republiek

Nieuws

Presidentsverkiezingen Dominicaanse Republiek

Presidentsverkiezingen Dominicaanse Republiek
Presidentsverkiezingen Dominicaanse Republiek

Liesbet Van Hoe

22 mei 2012

Op 20 mei vonden de presidentsverkiezingen plaats in de Dominicaanse Republiek. Danilo Medina, de kandidaat van de regerende Dominicaanse Bevrijdingspartij eist met 51 procent de overwinning op. Leonel Fernàndez , de huidige president, investeerde in de populariteit van de partij.

De kandidaat van de Dominicaanse Bevrijdingspartij (PLD), Danilo Medina, won de presidentsverkiezingen  met 51 procent. Hipolito Mejia, zijn belangrijkste tegenstander van de Dominicaanse Revolutionaire Partij (PRD), behaalde 47 procent.

Volgens Roberto Rosario, hoofd van het Verkiezingscommissie, was de opkomst groot en heerste er een actieve en vredevolle sfeer. De PRD beschuldigt de Verkiezingscommissie echter van fraude. ‘We weten allemaal tot welke partij de directeur van de commissie behoort’, zei de vertegenwoordiger van de partij in een persconferentie.

Onbeperkt campagne voeren

Ondanks de grote onvrede die in het land heerst over het bestuur van de huidige president, wist zijn partij de meerderheid van de stemmen achter zich te scharen. Dit komt onder meer door een bijna onbeperkt verkiezingsbudget dat ter beschikking stond van de regeringspartij, wat zich vertaalde in een indrukwekkende campagnevoering. Aftredend president Leonel Fernàndez maakte van zijn positie gebruik om zijn partij populair te maken bij de bevolking. Bovendien zal Margarita Cedeño, de echtgenote van Fernandez, vicepresident worden onder Medina.

Verspreid over het land werden bijna elke dag scholen, ziekenhuizen, of metrolijnen geopend. Vaak waren dit projecten die nog lang niet klaar waren en mogelijk ook nooit afgewerkt zullen worden. Verder is de regeringspartij populair bij de 1,4 miljoen Dominicanen die in de Verenigde Staten leven. Zij konden voor het eerst vanuit hun woonplaats in het buitenland stemmen.

De zichtbaarheid van de PRD, de andere partij, stak schraal af tegenover de regeringspartij. Bovendien heerste er verdeeldheid over het voorzitterschap, die de populariteit schade aanbracht.

Uitdagingen

De Dominicaanse Republiek is een populaire bestemming voor toeristen en de economie stijgt met 4.5 procent per jaar. Toch leeft meer dan dertig procent beneden de armoedegrens, een probleem dat zowel Medina als Mejia beloven aan te pakken. Een groot deel van de bevolking mist onderwijs en de kloof tussen arm en rijk is groot.

Volgens Cesar Cuello, analist aan de Latijns-Amerikaanse faculteit van Sociale Wetenschappen in de Dominicaanse Republiek, zou het land af moeten van de economische afhankelijkheid van de Verenigde Staten. Nieuwe markten in China en Europa zouden een beter alternatief en oplossing bieden.

Sommige inwoners stellen immigranten uit buurland Haïti verantwoordelijk voor de stijging van de criminaliteit, de verspreiding van cholera en werkloosheid. Analisten wijzen op oorzaken als de gemakkelijke toegang tot wapens, geweld en drugsdelicten en sociale ongelijkheid. Volgens mensenrechtenorganisatie Amnesty International speelt echter ook het probleem van machtsmisbruik door de politie.