Presidentsverkiezingen in Peru: op naar de tweede ronde

Nieuws

Presidentsverkiezingen in Peru: op naar de tweede ronde

Yong Lee Van de Casteele

11 april 2011

Met tweederde van de stemmen geteld lijkt het erop dat geen van de presidentskandidaten een absolute meerderheid behaald heeft. Hierdoor volgt op 5 juni een tweede stemronde in het Zuid-Amerikaanse land.

Nu president García na twee ambtstermijnen niet meer herverkiesbaar is, ligt volgens analisten de weg voor Ollanta Humala open. Deze linkse ex-kolonel is momenteel koploper met 28,06 procent van de stemmen. In 2006 deed Humala reeds een gooi naar het presidentsschap, maar in de tweede ronde van de presidentsverkiezingen verloor hij de strijd van huidig president Alan García. Dit werd gezien als een afwijzing van het linkse discours waarmee Humala de weg van zijn Venezolaanse mentor Hugo Chávez wilde opgaan. Sindsdien matigde Humala zijn toon, en vergelijkt hij zich meer met Lula da Silva, de ex-president van Brazilië.

Op respectabele achterstand van Humala is het een nek-aan-nek race tussen Keiko Fujimori en Pedro Kuczynski. Fujimori strandt momenteel op 22,49 procent, dit is slechts 0,20 procent meer dan Kuczynski. Beide kandidaten roepen echter veel weerstand op bij de Peruviaanse kiezer.

Vader - Dochter

Keiko Fujimori is de 35-jarige dochter van oud-president Alberto Fujimori. Die zit momenteel een celstraf van 25 jaar uit wegens het overtreden van de mensenrechten tijdens zijn schrikbewind dat van 1990 tot 2000 duurde. Keiko heeft reeds gezegd dat gratieverlening aan haar gevangen vader geen motief is om mee te doen aan de presidentsverkiezing. Maar op de vraag van de krant ‘El Comercio’ of ze haar vader zou vrijlaten gaf Keiko geen duidelijk antwoord. ‘Er is geen bewijs tegen mijn vader dat hij de mensenrechten overtreden heeft’, vindt ze.

In 2006 wees de Peruviaanse bevolking Humala’s linkse discours af.

Pedro Kuczynski heeft zijn machtsbastion bij de gegoede burgers van de hoofdstad Lima. Tijdens het presidentsschap van Alejandro Toledo dat van 2001 tot 2006 duurde was hij reeds minister van economie en financiën en later eerste minister. Deze 72-jarige econoom maakte carrière bij de Wereldbank en bezit de dubbele Peruviaanse-Amerikaanse nationaliteit. Tijdens de verkiezingscampagne hekelden andere kandidaten zijn dubbele nationaliteit. Kuczynski verdedigde zich door te zeggen dat de procedure om zijn Amerikaanse nationaliteit te laten vallen gestart was, maar hiervan heeft hij tot nog toe geen bewijzen geleverd.

Eerlijke rijkdomverdeling

Het thema dat deze verkiezing overheerst is een herverdeling van de rijkdom. Peru is rijk aan mineralen zoals goud, koper en petroleum. Desondanks profiteert slechts een kleine laag van de bevolking van deze rijkdommen. Dertig procent van de Peruvianen leeft in armoede. Maar de verschillen tussen de regio’s onderling is groot. Zo is tien procent van de inwoners in Lima werkloos, terwijl in het Andesgebergte dat aantal oploopt tot meer dan zestig procent.

Humala heeft reeds laten weten dat de herverdeling voor hem van prioritair belang is. Zijn rivalen proberen hem in discrediet te brengen door erop te wijzen dat een staatscontrole over de economie hiermee niet veraf is. Volgens hen kunnen buitenlandse investeringen ter waarde van 27 miljard euro in het gedrang komen indien dit linkse plan uitgevoerd wordt.