Rapport van het Europees Milieuagentschap

Prijskaartje van extreem weer in Europa: 500 miljard euro en tienduizenden doden

Pixabay

Stormen, hittegolven en overstromingen hebben de Europese economie in de afgelopen veertig jaar 500 miljard euro gekost en tienduizenden mensen het leven gekost. Dat blijkt uit cijfers van het Europees Milieuagentschap.

Het agentschap berekende de totale gevolgen van stormen, hittegolven en overstromingen in 32 Europese landen voor de periode 1980-2020. De balans: tussen 85.000 en 145.000 doden. Hittegolven zijn verantwoordelijk voor meer dan 85 procent van die overlijdens.

Ook het economische prijskaartje is hoog: tussen 450 en 520 miljard euro. Een relatief klein aantal rampen blijkt erg schadelijk: 3 procent van de gebeurtenissen is verantwoordelijk voor 60 procent van de impact.

3 procent van de gebeurtenissen is verantwoordelijk voor 60 procent van de impact.

In absolute bedragen had Duitsland de grootste economische impact te verwerken, gevolgd door Frankrijk en Italië. Per hoofd van de bevolking waren de verliezen het grootst in Zwitserland, Slovenië en Frankrijk.

Gemiddeld was nauwelijks een kwart (23 procent) van de verliezen verzekerd, maar dat cijfer schommelt sterk afhankelijk van het land. In Nederland en Denemarken was meer dan de helft van de verliezen verzekerd, in Roemenië en Litouwen nauwelijks 1 procent.

Adaptatie cruciaal

Hoewel extreem weer overal ter wereld gestaag toeneemt door de klimaatverandering, blijkt uit de cijfers geen duidelijk patroon in de voorbije vier jaar. Dat wijst op het belang van adaptatie: maatregelen om de economie en de maatschappij te wapenen tegen extreem weer.

Zo was de hittegolf van 2003 goed voor 50 tot 75 procent van alle overlijdens door extreem weer. Maar gelijkaardige hittegolven die daarop volgden veroorzaakten veel minder doden, dankzij maatregelen die inmiddels waren genomen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2886   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift