Sancties op initiatief van Nederland

EU legt internationale sancties op wegens geweld tegen vrouwen

IMTFI / Flicr (CC BY-SA 2.0)

Dinsdagavond kondigde de EU een sanctielijst aan voor grove schendingen van de vrouwenrechten. Op de lijst staan onder meer de Afghaanse ministers van Onderwijs en Deugd en Ondeugd. Op de foto: Afghaanse vrouwen op een markt in Daykundi, Afghanistan

Op de vooravond van Internationale Vrouwendag heeft de Europese Unie voor het eerst sancties uitgevaardigd voor seksueel geweld en discriminatie van vrouwen. In totaal krijgen negen buitenlandse functionarissen en drie organisaties straffen opgelegd.

Dinsdagavond kondigde de EU een sanctielijst aan voor grove schendingen van de vrouwenrechten, die later nog uitgebreid kan worden. Personen op de lijst kunnen niet meer naar de EU reizen en hun deviezen in het blok worden bevroren. Entiteiten binnen de EU mogen ook geen diensten meer verlenen aan de personen of organisaties.

De sancties kwamen er op initiatief van Nederland.

Op de lijst staan onder meer de Afghaanse ministers van Onderwijs en Deugd en Ondeugd. Volgens de EU hebben zij Afghaanse vrouwen de toegang tot onderwijs ontzegd en de openbare ruimte minder toegankelijk gemaakt. Dat raakt volgens de EU aan hun basisrechten.

Seksueel geweld

Er staan ook vier Russen op de lijst, onder wie Ivan Ryabov, een Russische politie-officier. Als reden voor zijn sanctie vermeldt de EU de ‘detentie en marteling van vrouwelijke antioorlogdemonstranten.’ Twee hoge Russische legerofficieren krijgen ook strafmaatregelen opgelegd omdat ze zich in Oekraïne schuldig zouden hebben gemaakt aan seksueel geweld.

Twee Zuid-Soedanese militieleiders krijgen sancties voor het gebruik van seksueel geweld als oorlogstactiek. Verder worden de Iraanse Qarchak-vrouwengevangenis, de Syrische Republikeinse Garde en een afdeling van de militaire inlichtingendienst van Myanmar als instelling bestraft voor hun ‘ernstige seksuele mensenrechtenschendingen op grond van geslacht’.

De sancties kwamen er op initiatief van Nederland. ‘Met deze sancties geven we een duidelijk signaal aan de daders dat ze niet wegkomen met hun misdaden’, zegt de Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken Wopke Hoekstra. ‘Dit is ook een boodschap aan de slachtoffers: de EU zal u steunen, waar ter wereld u zich ook bevindt.’

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 3030   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 3030  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search For Common GroundSearch For Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.