Project “Beni Files” genomineerd voor prijs voor onderzoeksjournalistiek

Het journalistiek project “De Beni Files” werd door de Vereniging voor Onderzoeksjournalistiek (VVOJ) genomineerd voor de Aanmoedigingsprijs van ‘De Loep’, voor journalistiek talent tot 30 jaar. Het is een multimediaal project van Elien Spillebeen en Richard Kirimba in samenwerking met enkele lokale mensenrechtenactivisten van C.R.D.H. en de plaatselijke radiozender Radio Moto.

De Beni Files ontstond in de nasleep van de vele gruwelijke aanvallen op dorpsbewoners  in de streek van de Oost-Congolese stad Beni sind 2014. Daarbij vielen vele honderden slachtoffers. Niemand lijkt goed te weten wie achter de aanvallen zit.

Voor de Beni Files werd aan de nabestaanden en overlevenden gevraagd zelf te vertellen wie ze verloren zijn, om zo een gezicht te geven aan de slachtoffers.

Het project omvat behalve een website, ook een documentaire die uitgezonden werd in het programma Vranckx & de Nomaden en een artikelreeks die gepubliceerd werd op MO.be.

Met de jaarlijkse prijs “De Loep” wil de Vereniging voor Onderzoeksjournalistiek (VVOJ) eer betonen aan de beste onderzoeksjournalistiek in Vlaanderen en Nederland en tegelijkertijd de professionaliteit van de onderzoeksjournalistiek in de Lage Landen bevorderen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2886   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Over de auteur