Project “Beni Files” genomineerd voor prijs voor onderzoeksjournalistiek

Het journalistiek project “De Beni Files” werd door de Vereniging voor Onderzoeksjournalistiek (VVOJ) genomineerd voor de Aanmoedigingsprijs van ‘De Loep’, voor journalistiek talent tot 30 jaar. Het is een multimediaal project van Elien Spillebeen en Richard Kirimba in samenwerking met enkele lokale mensenrechtenactivisten van C.R.D.H. en de plaatselijke radiozender Radio Moto.

De Beni Files ontstond in de nasleep van de vele gruwelijke aanvallen op dorpsbewoners  in de streek van de Oost-Congolese stad Beni sind 2014. Daarbij vielen vele honderden slachtoffers. Niemand lijkt goed te weten wie achter de aanvallen zit.

Voor de Beni Files werd aan de nabestaanden en overlevenden gevraagd zelf te vertellen wie ze verloren zijn, om zo een gezicht te geven aan de slachtoffers.

Het project omvat behalve een website, ook een documentaire die uitgezonden werd in het programma Vranckx & de Nomaden en een artikelreeks die gepubliceerd werd op MO.be.

Met de jaarlijkse prijs “De Loep” wil de Vereniging voor Onderzoeksjournalistiek (VVOJ) eer betonen aan de beste onderzoeksjournalistiek in Vlaanderen en Nederland en tegelijkertijd de professionaliteit van de onderzoeksjournalistiek in de Lage Landen bevorderen.

Zonder jouw steun bestaat MO* niet.

Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift. 3181   proMO*’s steunen ons vandaag al. 

Word proMO* of Doe een gift

Over de auteur