Project “Beni Files” genomineerd voor prijs voor onderzoeksjournalistiek

Het journalistiek project “De Beni Files” werd door de Vereniging voor Onderzoeksjournalistiek (VVOJ) genomineerd voor de Aanmoedigingsprijs van ‘De Loep’, voor journalistiek talent tot 30 jaar. Het is een multimediaal project van Elien Spillebeen en Richard Kirimba in samenwerking met enkele lokale mensenrechtenactivisten van C.R.D.H. en de plaatselijke radiozender Radio Moto.

De Beni Files ontstond in de nasleep van de vele gruwelijke aanvallen op dorpsbewoners  in de streek van de Oost-Congolese stad Beni sind 2014. Daarbij vielen vele honderden slachtoffers. Niemand lijkt goed te weten wie achter de aanvallen zit.

Voor de Beni Files werd aan de nabestaanden en overlevenden gevraagd zelf te vertellen wie ze verloren zijn, om zo een gezicht te geven aan de slachtoffers.

Het project omvat behalve een website, ook een documentaire die uitgezonden werd in het programma Vranckx & de Nomaden en een artikelreeks die gepubliceerd werd op MO.be.

Met de jaarlijkse prijs “De Loep” wil de Vereniging voor Onderzoeksjournalistiek (VVOJ) eer betonen aan de beste onderzoeksjournalistiek in Vlaanderen en Nederland en tegelijkertijd de professionaliteit van de onderzoeksjournalistiek in de Lage Landen bevorderen.

Ik ben proMO*

Nu je hier toch bent

Om de journalistiek van MO* toekomst te geven, is de steun van elke lezer meer dan ooit nodig. Vind je dat in deze tijden van populisme en nepnieuws een medium als MO* absoluut nodig is om de waarheid boven te spitten? Word proMO*.

Wil je bijdragen tot de mondiale (onderzoeks)journalistiek in het Nederlandstalig taalgebied? Dat kan, als proMO*.

Wil je er mee voor zorgen dat de journalistiek van MO* mogelijk blijft en, ondanks de besparingspolitiek, verder uitgebouwd wordt? Dat doe je, als proMO*.

Je bent proMO* voor € 4/maand of € 50/jaar.

Word proMO* of Doe een gift

Over de auteur