Prostitutiekoning spelt politie de les

Nieuws

Prostitutiekoning spelt politie de les

Marwaan Macan-Markar

23 juli 2003

Thailand is sinds begin juli in de ban van de smeuïge Chuwit-affaire – een zaak over seks, veel geld en corruptie. Chuwit Kamolvisit, de eigenaar van zes grote ‘massagesalons’ in Bangkok en daarom bekend als de Thaise prostitutiekoning, heeft last met de politie maar gaat er blijkbaar van uit dat de aanval de beste verdediging is. Hij beschuldigt de ordediensten ervan duizelingwekkende hoeveelheden smeergeld van hem te hebben aangenomen. De Thaise kranten smullen van de over en weer gaande aantijgingen. Hoewel prostitutie bij wet verboden is in Thailand, krijgt niet Chuwit, maar vooral de politie bakken kritiek over zich heen.

De verklaringen van Chuwit worden met de dag surrealistischer. “Ik kocht hele schalen Rolexhorloges voor politieagenten. Ik had cash geld voor hen bij me in zwarte plastieken zakken”, beweerde Chuwit in een eerste reeks beschuldigingen aan de politie. Later preciseerde hij dat hij maandelijks 12 miljoen baht (meer dan 250.000 euro) overmaakte aan de ordediensten opdat zijn zes massagesalons zouden kunnen openblijven. Prostitutie is wettelijk verboden in Thailand, maar massagesalons die over de schreef gaan, worden gedoogd. In de zes bekende huizen van plezier van Chuwit werken meer dan 1.000 vrouwen.

Zondag verklaarde Chuwit in wat bijna een dagelijkse persconferentie is geworden, dat agenten van de misdaadbestrijdingafdeling van de politie klant waren in zijn massagesalons. “Chuwit stelde de agenten voor zijn salons gratis te gebruiken, waarbij sommige rekeningen opliepen tot meer dan 20.000 baht (420 euro), drukte de Engelstalige krant ‘The Nation’ in haar maandageditie.

De politie ontkent de aantijgingen. De ‘Bangkok Post’ schreef dinsdag dat een intern onderzoek door de adjunct-politiechef van Bangkok uitwees dat Chuwits beschuldigingen “nergens op gebaseerd waren”. Maar de duizelingwekkende snelheid waarmee de Chuwit-affaire zich ontwikkelt, maakt duidelijk dat het vertrouwen in de Thaise politie niet erg groot is. Het feit dat Chuwit de wet overtreedt door een groot prostitutienetwerk uit te baten, heeft geen verontwaardiging uitgelokt. Er is ook geen kritiek te horen op de manier waarop hij de achterpoortjes in de Thaise wet gebruikte om zijn rijk op te bouwen – een massagesalon is in Thailand een perfecte legale dekmantel voor een bordeel. Dat Chuwit ervan verdacht wordt ook minderjarige meisjes in zijn massagesalons tewerk te stellen en betrokken te zijn bij de sloop van een reeks bars, tast zijn positie al evenmin aan.

Momenteel zijn er 157 massagesalons geregistreerd in Thailand, waarvan 103 in Bangkok. Voorlopig hoeven mannen die deze plaatsen bezoeken - en dat zijn zowel Thais als buitenlanders - zich geen zorgen te maken: ondanks Chuwits krachtmeting met de politie blijven de deuren van zijn ‘massagesalons’ open. De zaken gaan goed, zoals blijkt uit de gestage stroom bezoekers en de rij wachtende taxi’s buiten, wachtend om voldane klanten weg te brengen.